Teraz czytasz...
Czy włoska kawa jest najlepsza?

Czy włoska kawa jest najlepsza?

włoska kawa

Na czym polega fenomen kawy włoskiej? Czy jakość ziaren ma istotny wpływ na smak w filiżance? Zapoznaj się z ważnymi prawdami na ten temat! 

Kawa – co determinuje jej smak?

Codzienne sięganie po filiżankę (lub kubek) z kawą ma jeden podstawowy cel. Większość ludzi wyznaje zasadę, że kawa ma przede wszystkim smakować. Oczywiście, część populacji wybiera ten, a nie inny napój, żeby głównie doładować swoje baterie. Bez znaczenia, jaki cel chcesz osiągnąć – kawą powinno się delektować, nawet tą wypijaną w pośpiechu. Co wpływa na jej smak? Jest kilka czynników, które się do tego przyczyniają.

  • Rodzaj ziaren – najpopularniejsze odmiany to ziarna Arabiki, Robusty lub mieszanka obu gatunków.
  • Proces palenia – decyduje m.in. o walorach estetycznych kawy, determinuje także jej smak, kwasowość i zawartość kofeiny.

Jeśli nie do końca wiesz, jakie są Twoje preferencje co do smaku kawy i jak znaleźć odpowiednią dla siebie – możesz na spokojnie obejrzeć asortyment, który posiada przykładowy sklep z kawą.

Kawa włoska – co czyni ją prawdziwie wyjątkową?

Pomimo tego, że we Włoszech nie występują naturalne uprawy kawy, to bez wątpienia rodowici mieszkańcy są wybitnymi kawoszami. Obowiązkowa wycieczka po tym kraju to zdecydowanie taka z porannym napojem w jednej z regionalnych kawiarni. Na szczęście, nie musisz planować specjalnego wyjazdu, żeby napój smakował jak kawa z Włoch. W takiej sytuacji najlepiej zainwestować w dobrej jakości ziarna, które zmielisz tuż przed samym przygotowaniem kawy. Dzięki temu będzie miała pożądany, intensywny aromat.

Dlatego też we Włoszech rzadko kiedy przygotowuje się kawę we własnym domu. Włosi stawiają przede wszystkim na jakość – wolą wybrać się o świcie do najbliższej kawiarni i odbyć swój codzienny rytuał na najwyższym poziomie.

Fenomen włoskiej kawy

To właśnie we Włoszech opracowano mistrzowskie metody wypalania. Dzięki starannie dobranym recepturom wybór włoskiej kawy to gwarancja wysokiej jakości. Na etapie produkcji stosuje się zwykle ciemne i średnie palenie ziaren – oba rodzaje są idealną bazą do stworzenia espresso. Możesz wypić je niezależnie lub zastosować różne przepisy na kawę z mlekiem i innymi dodatkami.

Americano, cappuccino, cornetto – wielkie brawa dla Włochów, za podzielenie się ze światem mnóstwem dobroci. Jeśli nie znasz wszystkich włoskich receptur – czas najwyższy się z nimi zapoznać!

Włoska kawa na półce

Trudne jest zdefiniowanie najlepszej kawy – dla każdego może ona oznaczać coś innego. Bez wątpienia, kawa z Włoch jest warta uwagi ze względu na swoją jakość i niepowtarzalny smak. Jeśli powyższe argumenty Cię przekonują, nie ma co zwlekać. Spróbuj przygody z włoską kawą i zacznij się zachwycać!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.