Żywność liofilizowana – czym jest i co warto o niej wiedzieć?

Żywność liofilizowana – jej nazwę trudno się wymawia, co czasem budzi podejrzenia. Na początku korzystali z niej amerykańscy żołnierze, choć technologię produkcji odkryli… Indianie. Dziś zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców i turystów, ale nie tylko. Czym jest i jak powstaje? Czy jest dla niej miejsce w przetwórstwie ekologicznym?

Co to jest liofilizacja?

Na czym polega liofilizacja? Liofilizacja to proces suszenia przez mrożenie odkryty przez Indian Quechua kilkaset lat temu. Zauważyli oni, że jedzenie pozostawione w określonych warunkach (niskie ciśnienie i niska temperatura) oprócz tego, że zamarza, to traci też wodę, która odparowuje. Taką żywność nazwano chuño.

Obecnie w warunkach przemysłowych proces liofilizacji jest możliwy, dzięki specjalnym urządzeniom.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jakie zalety ma liofilizacja żywności?

Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne. Początkowo sięgało po nią jedynie wojsko amerykańskie podczas II wojny światowej (później żywnością liofilizowaną zainteresowało się NASA).

Dziś osoby zawodowo zajmujące się sportem oraz podróżnicy chętnie korzystają z gotowych, liofilizowanych posiłków, bo są zdrowe i jednocześnie szybkie w przygotowaniu.

Opakowania są lekkie, łatwo je przewieźć. Wystarczy zalać wodą i mamy gotowe danie. Obecnie takie produkty są łatwiej dostępne dla każdego. Czasem warto wypróbować je jako zdrową, wartościową pod względem odżywczym, alternatywę dla zup w proszku.

Dzięki liofilizacji składniki zachowują swoje naturalne właściwości i wartości odżywcze, a ich waga znacznie maleje. Jeśli właściwie przechowujemy taki produkt, to ma również długi okres przydatności do spożycia.

W przypadku żywności liofilizowanej nie ma konieczności używania konserwantów, wzmacniaczy smaku oraz barwników. Po dodaniu wody żywność ma ładny kolor i zachowaną strukturę oraz swój naturalny smak.

Odparowana woda to, zależnie od produktu, nawet 95-98% masy produktu. Tak lekkie opakowania łatwo się przewozi i magazynuje. Ze względu na małą (około 2%) zawartość wody produkty liofilizowane są dość stabilne mikrobiologicznie. Ważne jednak, by były przechowywane z dala od wilgoci.

Co można liofilizować?

Liofilizować można naturalne dodatki do żywności, jak warzywa, owoce i zioła oraz grzyby. procesowi temu poddaje się również mięso, ryby i wędliny w małych kawałkach. Te produkty jednak mają krótszy termin przydatności do spożycia z powodu zawartości tłuszczu. W farmacji liofilizuje się też szczepionki, leki oraz szczepy dobroczynnych bakterii (probiotyki).

Czy można liofilizować ekologicznie?

Nie ma przeciwwskazań, by liofilizować produkty rolnictwa ekologicznego. Takie produkty powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach.

Jakie wady ma ta liofilizacja żywności? Można wskazać tylko jedną. Proces ten, choć inspirowany naturą, stosowany na skalę przemysłową jest bardzo energochłonny. Produkty zamraża się do temperatury -40˚C, co następuje pod ciśnieniem atmosferycznym. Kolejno trzeba przeprowadzić próżniową sublimację lodu i następnie dosuszyć materiał. A to wszystko generuje wysokie zużycie energii.

Warto jednak pamiętać, że po taką żywność (liofilizowane owoce) sięga się zazwyczaj w szczególnych warunkach czy sytuacjach, a nie w ramach wypełniania codziennego menu.

Brak postów do wyświetlenia