Olej z awokado – na problemy skórne małe i duże

Delikatny, odżywczy i pięknie pachnący – to tylko niektóre z cech wyróżniających olej z awokado. Uważa się go za skuteczny lek na suchą i zniszczoną skórę.

Awokado to owoc wiecznie zielonego drzewa z rodziny wawrzynowatych. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Potencjał tej rośliny wykorzystywano już 7000 lat p.n.e., czego dowodzą wykopaliska archeologiczne.

Maślana gruszka

Owoc tego drzewa określa się mianem gruszki awokado, a to ze względu na jego specyficzny kształt. Awokado dostarcza organizmowi sporą dawkę witamin i minerałów. Stanowi doskonałe źródło witaminy B6, K i C. Wiele w nim również kwasu foliowego, jak również żelaza, potasu i wapnia.

Jeden owoc to dawka 300 kalorii. W miąższu awokado sporo jest tłuszczy, bo około 41 g (dla porównania inne owoce posiadają ich śladowe ilości). Jednak nie są to tłuszcze szkodliwe, wręcz przeciwnie – są w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu, i jak wykazały doniesienia naukowe – chronią organizm przed rozwojem raka piersi i prostaty.

Mus z awokado z borówkami [przepis]

Awokado w służbie pięknu

Olej z awokado zyskuje coraz liczniejsze grono zwolenników. Zachwyca odżywczym potencjałem i imponuje właściwościami zmiękczającymi. Jego stosowanie poleca się zwłaszcza osobom zmagającym się problemem suchej i zniszczonej skóry. Niektórzy są zdania, że pomaga w leczeniu atopowego zapalenia skóry i łuszczycy.

Czy istnieje zależność między dietą a chorobami skóry?

Olej z awokado to prawdziwa bomba pielęgnacyjna dla wysuszonego naskórka. Kryje w sobie lecytynę, skwalen, naturalne fitosterole, jak również witaminę A, D, E i witaminy z grupy B. Wyróżnia się ponadto wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Kosmetyk wnika w głębokie warstwy skóry, regenerując ją i odżywiając. To jednak nie wszystkie zalety oleju z awokado. Warto wspomnieć, że stymuluje metabolizm kolagenu i regeneruję tkankę łączną. Redukuje plamy starcze i opóźnia proces starzenia się skóry.

Dla zdrowia i urody

Potencjał oleju z awokado powinny wykorzystać osoby, które zmagają się z poważnymi problemami skórnymi. W leczeniu atopowego zapalenia skóry czy łuszczycy niezwykle ważna jest odpowiednia pielęgnacja. I tu z pomocą przyjść może natura. Regularne stosowanie oleju z awokado nie tylko wspomaga regenerację naskórka, ale też łagodzi stany zapalne i działa antybakteryjnie. Stanowi też dobrą ochronę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Uważa się ponadto, że olej z awokado jest pomocny w leczeniu ran i oparzeń. Redukuje również problem swędzącej skóry.

Pod czujnym okiem naukowców

Badania nad olejem z awokado prowadzili naukowcy z prestiżowych jednostek naukowych na całym świecie. Zagadnienie jego właściwości zainteresowało między innymi przedstawicieli wydziału Inżynierii Żywności i Biotechnologii izraelskiego Technion-Israel Institute of Technology.

Na podstawie licznych badań i analiz dowiedziono, że olej z awokado ma zdolność leczenia stanów zapalnych skóry. Jego zastosowanie sprawia, że na skórze tworzy się płaszcz ochronny, który zabezpiecza naskórek przed działaniem promieni UV. Kosmetyk ten przydaje się również wówczas, gdy doszło do oparzeń słonecznych. Olej z awokado leczy podrażnioną przez słońce skórę, łagodzi świąd i dolegliwości bólowe.

Wypada również wspomnieć o kolorze oleju z awokado. Dlaczego to tak istotne? Bo wiązać go należy z wysoką zawartością chlorofilu. A w tym przypadku ‘płynne słońce’ ma zdolność niszczenia bakterii, grzybów, a nawet komórek rakowych. Działa ponadto przeciwzapalnie.

Olej z awokado jest też pomocny w leczeniu trądziku. Niektórzy stosują go do codziennej pielęgnacji włosów, choć są i tacy, którzy uważają, że nie jest to najlepszy wybór. Olej z awokado należy bowiem do kategorii olejów gęstych i włosy po jego zastosowaniu mogą nie wyglądać dobrze.

Olej z awokado w kuchni

Nie trudno zauważyć, że olej z awokado jest produktem niezwykle cennym. Jego potencjał warto wykorzystać również w kuchni. Jest to produkt o wysokiej trwałości termicznej, stąd z powodzeniem można go wykorzystywać do smażenia w wysokich temperaturach.

Ma nieco maślany smak, bardzo delikatny, stąd olej z awokado niektórzy stosują jako zamiennik masła. Dobrze komponuje się z delikatnymi warzywami, stąd stanowi dobre uzupełnienie sałatki.

Walorem oleju z awokado jest również jego trwałość. Jeśli jest prawidłowo przechowywany (w temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętej szklanej butelce i w zacienionym miejscu), wówczas zachowuje swoje właściwości i smak przez 5 lat.

Gdzie kupić olej z awokado?

Po olej z awokado najlepiej jest udać się do sklepu z produktami ekologicznymi. Produkt ten można również kupić w sklepach internetowych. Zakup butelki o pojemności 100 ml to wydatek rzędu 25 złotych.

Oleje roślinne to grupa produktów bardzo wysoko cenionych, zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Olej z awokado, choć nadal rzadko spotykany w tradycyjnych sklepach, w polskich domach gości coraz częściej. Sięgają po niego zwłaszcza osoby z problemami skórnymi, których zawiodły kremy i maści, jakie kupić można w aptekach. Olej z awokado stanowi bowiem wybór w pełni naturalny, a jego udowodnione naukowo właściwości zachęcają do regularnego stosowania nawet największych sceptyków.