Najbardziej lubię dzielić się swoimi autorskimi przepisami, ale dla jarmużu zrobiłam wyjątek i ugotowałam zupę według przepisu Jamie Oliver’a. Moje ulubione zupy to kremy (z pieczonej marchwi, ziemniaków czy brokułów). Są rozgrzewające i sycące, do tego dietetycznie wskazane.
Jarmuż, choć wyjątkowo zdrowy, nie przez wszystkich jest lubiany, a do tego wiele osób ma problem z właściwym przyrządzeniem tej zieleniny. Żeby zachował swoje prozdrowotne właściwości, nie może być długo gotowany (maksymalnie 3-4 minuty, do tego najlepiej na parze).
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: około 30 minut
Składniki (na 4 porcje):
200g świeżego jarmużu, same listki, bez grubych łodyg, grubo posiekane
1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
około 500g ziemniaków, ze skórką, umytych, pokrojonych w kostkę
1 puszka ciecierzycy, odsączonej
2 listki laurowe
rozmaryn, tymianek, suszone albo świeże
sól, pieprz, pieprz cayenne
1 litr bulionu warzywnego
1 kiełbaska chorizo, pokrojona w plasterki
oliwa
Sposób przygotowania
Włóż cebulę i czosnek do garnka z 1 łyżką oliwy, wlej odrobinę wody i duś mieszając przez 10 minut. Pod koniec wsyp 1 łyżeczkę rozmarynu i jedną łyżkę tymianku, poduś jeszcze kilka minut. Dodaj ziemniaki i ciecierzycę, zalej bulionem i włóż listki laurowe. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Przygotowane liście jarmużu wrzuć do zupy, gotuj przez 3-4 minuty. W międzyczasie podsmaż leciutko chorizo, włóż razem z wysmażonym pikantnym tłuszczem, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem czarnym i cayenne.
Sprawdź także inne przepisy z jarmużem
Autorka: Maja Skorupska (majaskorupska.blogspot.com)