Szwedzkie badania. Żywność eko zmniejsza ekspozycję na pestycydy

 

Szwedzki Instytut Badań Środowiska (IVL) sprawdził, czy zmiana diety na całkowicie ekologiczną zmniejsza poziom pestycydów w ludzkim ciele.

Jak wyglądał eksperyment?

Przez pierwsze 7 dni eksperymentu rodzina Palmbergów jadła jak dotychczas, w ich diecie nie brakowało zatem produktów nieorganicznych. W ciągu tego tygodnia od badanych pobierano próbki moczu, które poddawano analizie na obecność pestycydów. W ich organizmach odnaleziono 8 szkodliwych środków chemicznych. Palmbergowie postanowili zatem przez dwa tygodnie jeść tylko żywność ekologiczną. I wówczas analizie poddawano mocz każdego z członków rodziny. Po 14 dniach okazało się, że szkodliwe substancje chemiczne z organizmów badanych zniknęły, a w ich miejsce nie pojawiły się inne niebezpieczne chemikalia. To doświadczenie skłoniło szwedzką rodzinę do unikania żywności nieorganicznej, zwłaszcza w diecie dzieci, i komponowania posiłków z żywności ekologicznej, wolnej od pestycydów.

Rezultaty badań były zdumiewające, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci. U nich poziom pewnych składników spadł do niewykrywalnego poziomu już po jednym dniu.

W raporcie naukowców znajdziemy też informacje o tym, gdzie które składniki występują najczęściej, jeśli chodzi o żywność i napoje. O tym na stronie 9 raportu, który można pobrac w wersji angielskiej w formacie pdf

Lista pestycydów w organizmach badanych

Poniżej znajduje się lista pestycydów (w języku angielskim) lub innych środków ochrony roślin, jakich ślady były w organizmach badanych:

MPCA (herbicyd)
Ethylenebisdithiocarbamates (fungicyd)
Atrazine (herbicyd)
Chlorpyrifos (insektycyd)
Thiabendazole, iprodione, diuron, vinclozolin (fungicydy)
Boscalid (fungicyd)
2,4-dichlorophenoxyacetic acid (herbicyd)
Pyrethroids, such as cypermethrin and esfenvalerate (insektycyd)
Propamocarb (fungicyd)
Chlormequat chloride (CCC) and mepequat (inhibitor wzrostu)

Uwaga: w niektórych przypadkach składnik był pochodną metaboliczną oryginalnego składnika chemicznego.

Wyniki eksperymentu potwierdziły, że żywienie ekologiczne redukuje ilość pestycydów, jakie znajdują się w naszym organizmie.

Czy powinno nas obchodzić, że kumulujemy pestycydy?

Szwedzki Instytut Środowiska (IVL) w podsumowaniu eksperymentu przyznał, że “poziomy składników, jakie znaleźliśmy w moczu w czasie badania przy konwencjonalnym sposobie żywienia były w granicach normy, co znaczy, że mało prawdopodobnym jest, by jedna substancja naraziła człowieka na jakiekolwiek ryzyko”. Szwedzki Insytut jest również ostrożny mówiąc, że jednorazowe przyjęcie składnika chemicznego to jedno, a długofalowy efekt ich spożywania i tak zwany „efekt koktajlu” nie jest do końca zbadany i jasny. Innymi słowami: możliwość, że jeden składnik reagujący z innym wywrze silniejszy efekt nie została dostatecznie przebadana w testach naukowych. To bardzo trudne – zaprojektować badanie ukazujące tzw. „efekt koktajlu” i to w długim czasie. Szwedzcy badacze podkreślają jednak, że ta niewiedza, może tym bardziej skłaniać nas do poszukiwania bezpieczniejszych metod uprawy, bo nie jesteśmy nawet do końca świadomi, na ile kombinacji różnych składników jest codziennie narażony nasz organizm. Można przecież efekt ich odziaływania, choćby nieznany, ograniczyć.

Trudno nie reagować emocjonalnie na film, gdy widzimy, jak poziom składników spada u dzieci. Rzeczowi naukowcy mówią, że każdy może inaczej reagować na poszczególne składniki, a negatywne działanie ich całej „paczki” jest niejasne. Niektórym może jednak wystarczyć opinia matki – Anette Palmberg, która stwierdziła krótko: „Przede wszystkim myślisz o dzieciach. Spora liczna składników chemicznych zniknęła z organizmów moich dzieci. I nie chcę ich tam więcej.”

Poniżej materiał filmowy (w j. szwedzki) dotyczący eksperymentu

Udział szwedzkiej rodziny w eksperymencie był częścią kampanii stworzonej dla sieci sklepów spożywczych Coop.

Źródła, więcej informacji:

http://ec.europa.eu/environment/enveco/taxation/pdf/ch8_pesticides.pdf
https://www.coop.se/PageFiles/430210/Coop%20Ekoeffekten_Rapport_eng.pdf
http://www.treehugger.com/family/swedes-show-how-eating-organic-nearly-eliminates-your-pesticide-load.html

oprac. Małgorzata Górska, Agnieszka Gotówka