Teraz czytasz...
Naleśniki orzechowo-kokosowe [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Naleśniki orzechowo-kokosowe [przepis]

Naleśniki orzechowo-kokosowe z czereśniami są świetnym pomysłem na letnie śniadanie w domu lub na świeżym powietrzu. Są proste do zrobienia i wyjątkowe w smaku. Dodatek czereśni wzbogaca je o cenne wartości odżywcze.

Czereśnie, uprawiane już w czasach starożytnych, mają sporo jodu, magnezu i błonnika. Dzięki tym składnikom, dbają o młodość naszej skóry, witalność i dobrą przemianę materii. Są sycące i same mogą zastąpić z powodzeniem pełny posiłek. Warto wzbogacić nimi również inne dania.

Jak przygotować naleśniki orzechowo-kokosowe?

Przepis na 5 średnich sztuk.

Składniki:

  • 110 dkg (1 szkl.) mąki z ziaren Sorgo
  • 3 hojne łyżki masła migdałowego
  • 3 łyżki syropu kokosowego jasnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (jedna do smażenia)
  • 250 ml mleka kokosowego lub migdałowego
  • szczypta wanilii
  • 15 dkg ciemnych czereśni pozbawionych pestek

Składniki na czekoladową polewę:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu kokosowego jasnego
  • 1 hojna łyżka surowego kakao
  • 2-3 szt. jadalnych kwiatów do dekoracji (opcjonalnie)

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe poza olejem kokosowym wsypujemy do robota kuchennego o dużej mocy (najlepiej minimum 1000W). Łyżkę oleju kokosowego rozpuszczamy na patelni i dolewamy do masy na ciasto. Miksujemy na pełnych obrotach przez minutę na gładką, płynną masę. Drugą łyżkę oleju rozpuszczamy na tej samej patelni i po chwili zaczynamy smażyć naleśniki.

By zrobić polewę czekoladową, rozpuszczamy w rondelku olej, dodajemy syrop i stopniowo kakao. Podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu aż wszystkie składniki się połączą. Naleśniki kładziemy jeden na drugim. Następnie polewamy je polewą czekoladową. Dodajemy wypestkowane czereśnie i dekorujemy całość kwiatami.

Jeśli lubicie orzechy, możecie do tego przepisu dodać 8 sztuk zmiksowanych orzechów brazylijskich. Są neutralne w smaku, sycące i dobrze komponują się z naleśnikami.

Autorem przepisu jest Kasia Hryniewicz, autorka bloga czujeismakuje.com, pasjonatka zdrowego stylu życia i kuchni roślinnej.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.