Naleśniki z mąki z ciecierzycy z nadzieniem z tofu [przepis]

O soi w ostatnim czasie pisaliśmy dużo. Wspominaliśmy też o tofu, które daje się wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy dziś kolejny przepis, w którym tradycja łączy się z kuchnią we współczesnym wydaniu. 

Składniki (na 6 szt.)

Naleśniki

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 175 ml wody

Nadzienie

  • 180 g tofu naturalnego
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 20 g prażonego słonecznika
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 gałązki świeżego majeranku (opcjonalnie)

Tofu, tempeh czy miso? Soja i jej zastosowanie w kuchni

Jak przygotować naleśniki z nadzieniem tofu?

Wykonanie
1. Naleśniki

  • Mąkę z ciecierzycy dokładnie wymieszaj z wodą i odstaw na godzinę.
  • Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszaj i dodaj jeszcze nieco wody, jeśli ciasto jest za gęste (ma mieć taką konsystencję jak zwykłe ciasto naleśnikowe).
  • Smaż cienkie naleśniki (do 20 cm średnicy) na dobrze rozgrzanej patelni.

2. Nadzienie

  • Pomidory zalej wodą i mocz przez 1-2 godziny. Następnie odsącz i dobrze przepłucz, by wypłukać sól.
  • Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
  • Smaruj naleśniki nadzieniem i zawijaj je w rulon (wówczas się nie połamią).