5 herbat na zimowe popołudnie

Gdy za oknem szaro, deszczowo i mgliście, marzymy o kubku gorącej herbaty wypitej pod ciepłym kocem. Jesienno-zimowa aura sprzyja ponadto przeziębieniom i infekcjom, które dotykają zwłaszcza osoby niewypoczęte i wyziębione. Sięgając po filiżankę herbaty, można się przed tym bronić, a przy tym poczuć naprawdę dobrze. Jakie walory smakowe i zdrowotne mają poszczególne herbaty?

1. Herbata zielona

W herbacie zielonej zwartych jest wiele polifenoli oraz katechin – najmocniejszych przeciwutleniaczy. Bogata jest również w garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy, teinę oraz witaminy (A, B, C, E) i liczne mikroelementy (wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor). Poddano ją wielu badaniom, z których wynika, że picie zielonej herbaty może przyczynić się do poprawy kondycji naszego organizmu.
Zielonej herbacie przypisywane są właściwości antynowotworowe, chroni także przed rozwojem choroby Alzheimera. Odpowiednio zaparzona (patrz ikonografika) stanowi solidny doping dla mózgu. Pobudza i orzeźwia, a dzięki wysokiej zawartości teiny wykazuje takie same właściwości jak znajdująca się w kawie kofeina. Zainteresować się nią więc powinny osoby wykonujące prace biurowe, ale też studenci i uczniowie.

Co ciekawe, Japończycy są zdania, że wypicie 4-10 filiżanek tego napoju dziennie przedłuża życie człowieka średnio o 3 lata!

Najpopularniejsze gatunki zielonej herbaty: genmaicha, gunpowder, longjing (lung ching), sencha

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

2. Pu-erh

Jedna z czerwonych herbat (inne jej odmiany to Oolong i Puszong), przez Chińczyków określana jako „smocza”. Dawniej zarezerwowana była jedynie dla rodziny cesarskiej, dzisiaj jej nieco korzenny smak i aromat może poznać każdy. Poddawana jest procesowi fermentacji, by następnie dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najwięcej czerwonej herbaty produkuje się w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie.

O herbacie Pu-erh mówi się, że jest „pogromcą tłuszczu”, a tę właściwość zawdzięcza zawartym w niej polifenolom. Jest ich zdecydowanie więcej niż w innych odmianach herbat ze względu na dłuższy proces fermentacyjny. Regulują one wydzielanie żółci, a przy tym ułatwiają trawienie, zdecydowanie szybciej niż inne substancje zmieniając tłuszcz w energię. Warto wypijać jej 5-6 filiżanek dziennie, by wspomóc dietę (najlepiej pół godziny po posiłku). Czerwona herbata polecana jest również osobom z nadciśnieniem.

Filiżanka Pu-erh poprawia ponadto pamięć i koncentrację, ale i nastrój. Dodatkowo wzmacnia i rozgrzewa organizm. Idealnie zatem sprawdzi się na zimowe wieczory. Jej spożycie może wyjść na zdrowie także tym, którzy zmagają się z problemami ze strony układu pokarmowego (czerwona herbata wspomaga pracę wątroby). Ułatwia ponadto usuwanie toksyn z organizmu, działa moczopędnie.
W czerwonej herbacie wiele jest związków mineralnych i mikroelementów, choćby fluoru, który wspomaga ochronę zębów przed próchnicą. Wiele w niej również białka i olejków eterycznych.

3. Rooibos

Rooibos w sensie botanicznym nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z czerwonokrzewu („rooi” – czerwony, „bos” – krzew) afrykańskiego, uprawianego w górach Cederberg (Republika Południowej Afryki). Obszar ten objęty jest szczególną ochroną, rezerwat w 2004 roku wpisany został na światową listę dziedzictwa UNESCO.

Naparowi Rooibos przypisywano dawniej leczniczą moc, dzisiaj jego pozytywny wpływ na ludzki organizm jest oparty na specjalistycznych badaniach. Wiele jest w nim przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem chorób starczych i cywilizacyjnych (tj. cukrzyca, nowotwory, choroby serca). Herbatę poleca się również przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, ma ona bowiem działanie rozkurczające i przeciwzapalne. Zaleca się ją przy biegunkach i bólach brzucha, a w RPA lekarze zapisują ją noworodkom jako skuteczny środek na kolkę.

Rooibos dostarcza organizmowi wysoki poziom witaminy C i szeroki wachlarz składników mineralnych, tj. potas, sód, magnez, wapń, fluor. Picie naparu wzmacnia m.in. kości, chroni zęby przed rozwojem próchnicy. Wspomaga również pracę układu krwionośnego, zapobiegając powstawaniu zakrzepów.

Po napój sięgać mogą zazwyczaj astmatycy i alergicy, bo zawierająca się w tej herbacie kwercetyna hamuje uwalnianie histaminy, która jest głównym winowajcą objawów alergii. Do diety włączyć napój mogą również cukrzycy, gdyż wpływa on pozytywnie na wyrównanie poziomu cukru we krwi.

Na koniec warto wspomnieć, że zawarte w herbacie Rooibos flawonoidy stymulują wydzielanie serotoniny – hormonu szczęścia.

4. Earl Grey

To czarna herbata wzbogacona olejkiem z bergamoty (odmiany słodkiej pomarańczy). Doceniona została niemal na całym świecie, najbardziej popularna jest jednak w Anglii. Walory smakowe to jedno, z drugiej zaś strony earl grey pozytywnie wpływa na organizm. Wiele w niej przeciwutleniaczy, m.in. katechiny. Pomaga zatem zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia się i rozwój chorób nowotworowych. Zawarty w naparze fluor chroni zęby przed próchnicą, a jamę ustną przed infekcjami. Pozytywnie wpływa na pracę mózgu, a przy tym dodaje energii (dzięki zawartej w niej kofeinie). Poprawia nastrój i łagodzi stany depresyjne, a przy tym uspokaja i rozgrzewa.

Nie bez przyczyny Anglicy po herbatę earl grey sięgają najczęściej po sutym obiedzie. Usprawnia ona bowiem trawienie, a przy tym łagodzi niestrawność, kolki i nudności. Jej picie wskazane jest również u osób cierpiących na nadciśnienie. W 2012 roku na łamach prestiżowego pisma naukowego „Preventative Medicine” opublikowano wyniki badań, z których wynika, że picie trzech filiżanek dziennie herbaty earl grey znacznie obniża ryzyko rozwoju chorób serca. Naukowcy dowodzą ponadto, że już jedna porcja naparu obniża poziom niekorzystnego dla zdrowia cholesterolu LDL. Zawarty w herbacie earl grey potas dba o dobre nawodnienie komórek organizmu, a znaczna ilość witamin i mikroelementów wzmacnia odporność i łagodzi objawy przeziębienia.

Jak zaparzać herbatę – ikonografika

5. Herbata biała

Zwana również Srebrną Igłą, należy do gatunku herbat ekskluzywnych. Poszukują jej zwłaszcza koneserzy i miłośnicy herbacianych napojów. Jej cena i ograniczona ilość na rynku wiąże się ze specyfiką produkcji. Tradycyjna biała herbata może być zbierana w Chinach tylko kilka dni w roku. Na najmłodszych pędach krzaka musi pojawić się srebrzystobiały puch, który zbiera się jedynie z wierzchołka. Suszy się go na słońcu, dzięki czemu zachowuje swoje walory zdrowotne. Nie poddaje się jej procesowi fermentacji, a jedynie podgrzewa. Biała herbata zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy (mówi się, że jest eliksirem młodości), wykazano również, że działa bakteriobójczo i ma działanie antywirusowe. Lekko pobudza i wspomaga pracę mózgu. Zapobiega powstawaniu chorób krążenia i zmniejsza ryzyko rozwoju reumatyzmu. Smak białej herbaty jest niezwykle delikatny i subtelny, a sam napar nieco jaśniejszy niż herbaty zielonej.

Agnieszka Gotówka

Brak postów do wyświetlenia