Herbata bezkofeinowa o jakości ekologicznej. Co powinieneś wiedzieć?

Źródło zdjęcia: clipper-teas.com

Każdy susz herbaciany zawiera teinę (odpowiednik kofeiny). Jej zawartość jest różna w zależności od rodzaju herbaty. W najpopularniejszej – czarnej – jest jej najwięcej, w białej – najmniej. Na rynku jest też herbata bezkofeinowa, która jednak budzi wśród konsumentów sporo obaw. Czy słusznie?

Jak usuwa się teinę z herbaty?

By otrzymać herbatę bezkofeinową, trzeba z jej liści usunąć teinę. Jak to zrobić? Najtańszym, a co za tym idzie – najczęściej stosowanym sposobem jest wykorzystanie substancji chemicznych, zwłaszcza chlorku metylenu i octanu etylu. Pierwszy z nich wykazuje działanie drażniące na skórę i oczy. Podejrzewa się również, że jest rakotwórczy. Druga z substancji, octan etylu, charakteryzuje się dużą toksycznością. Stosuje się go jako rozpuszczalnik farb i lakierów. To również składnik środków owadobójczych. Nie brzmi to dobrze, prawda?

Tekst w ramach cyklu HERBACIANE CZWARTKI przygotowywany we współpracy z producentem herbat Clipper.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Są też i inne metody usuwania kofeiny z herbaty – zdecydowanie bardziej przyjazne środowisku i lepsze dla naszego zdrowia. To choćby wykorzystywanie do ekstrakcji dwutlenku węgla, co pozwala zachować właściwości aromatyczne liści herbaty.

Przeczytaj również: Herbaty Clipper. Naturalne, fair i pyszne – poznajmy się!

Usuwanie kofeiny z herbaty krok po kroku

  1. Liście herbaty zwilża się wodą lub parą wodną, następnie umieszcza się je w zbiorniku do ekstrakcji gazu.
  2. Strumienie sprężonego i podgrzanego dwutlenku węgla „przechodzą” przez liście, gdzie wiążą się z cząstkami kofeiny.
  3. Nasycony kofeiną dwutlenek węgla jest filtrowany za pomocą wody, następnie poddawany ciśnieniu i wykorzystywany ponownie.
  4. Liście herbaty pozbawione teiny są suszone i pakowane.

Przeczytaj również: 6 powodów, dla których warto spróbować zielonej herbaty

Czy herbata bezkofeinowa dobrze smakuje?

Usunięcie kofeiny z liści herbaty odbiera im nieco smaku. W przypadku wykorzystywania dwutlenku węgla na pewno mniej niż w przypadku stosowania chemikaliów, niemniej znawcy mogą wyczuć różnice. Marka Clipper znalazła jednak na to sposób. Do produkcji swojej herbaty bezkofeinowej wykorzystuje najwyższej jakości liście herbaty w połączeniu z herbatą Assam, uprawianą w północno-wschodnich Indiach. Taka mieszanka wyróżnia się doskonałym smakiem i aromatem.

Źródło zdjęcia: clipper-teas.com

Czy wiesz, że…

Dekofeinacja dwutlenkiem węgla jest dopuszczona do stosowania w produktach ekologicznych przez The Soil Association.

Dla kogo herbata bezkofeinowa?

Najprościej mówiąc, herbata bezkofeinowa jest dla każdego, kto z jakichś powodów musi lub chce wystrzegać się kofeiny obecnej w kawie i herbacie. Najczęściej sięgają po nią kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby cierpiące na bezsenność, nerwowość, czy które mają problemy z wyciszeniem się po ciężkim dniu. Herbata bezkofeinowa jest też polecana tym, którzy zmagają się z chorobami serca i nerek. To też dobry napój dla dzieci.

Przeczytaj również: 5 rzeczy, które musisz wiedzieć o czarnej herbacie

Bezkofeinowa herbata, jeśli ma być nie tylko dobra, ale i dobrze wpływać na nasze zdrowie, powinna być w jakości ekologicznej. To gwarancja, że nie zawiera pozostałości chemikaliów i jest smaczna. Serwuj ją bez obaw!

Tekst powstał we współpracy z marką Clipper – ekologiczne herbaty. O produkty tej marki pytaj w pobliskim ekosklepie. Dystrybucję prowadzi Bio Planet S.A.

Brak postów do wyświetlenia