Pesto to klasyczny sos kuchni włoskiej, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale też uniwersalny. Świetnie komponuje się z makaronami i warzywami. Prezentujemy przepis na sałatkę z pesto, idealną na wakacyjny obiad.
Z przepisem idealnie komponuje się z pikantnym pesto z serem pecorino, które La Selva od niedawna oferuje z polską etykietą.
Jak przygotować sałatkę z pesto?
Składniki:
- 500 g makaronu mezze penne LaSelva
- 50 ml octu winnego białego LaSelva
- 50 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
- 4 łyżki pikantnego pesto pomidorowego z serem owczym LaSelva
- 1 słoiczek podsuszonych pomidorów LaSelva
- ½ słoiczka oliwek zielonych bez pestki LaSelva
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 1 mały ogórek
- listki świeżej bazylii
- Ugotuj makaron, odcedź, ostudź.
- Przygotuj zalewę z winnego octu, wody, oliwy, pikantnego pesto pomidorowego, dodaj sól i pieprz, wymieszaj z makaronem.
- Pokrój podsuszane pomidory oraz oliwki.
- Pokrój pomidorki koktajlowe oraz zielony ogórek na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj z makaronem.
- Przełóż wszystko do naczynia. Całość udekoruj listkami bazylii.
- Serwuj w czasie przerwy na drugie śniadanie lub na pikniku.