Teraz czytasz...
Sałatka z pesto [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Sałatka z pesto [przepis]

Pesto to klasyczny sos kuchni włoskiej, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale też uniwersalny. Świetnie komponuje się z makaronami i warzywami. Prezentujemy przepis na sałatkę z pesto, idealną na wakacyjny obiad.

Z przepisem idealnie komponuje się z pikantnym pesto z serem pecorino, które La Selva od niedawna oferuje z polską etykietą.

Jak przygotować sałatkę z pesto?

Składniki:

  • 500 g makaronu mezze penne LaSelva
  • 50 ml octu winnego białego LaSelva
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
  • 4 łyżki pikantnego pesto pomidorowego z serem owczym LaSelva
  • 1 słoiczek podsuszonych pomidorów LaSelva
  • ½ słoiczka oliwek zielonych bez pestki LaSelva
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mały ogórek
  • listki świeżej bazylii
  1. Ugotuj makaron, odcedź, ostudź.
  2. Przygotuj zalewę z winnego octu, wody, oliwy, pikantnego pesto pomidorowego, dodaj sól i pieprz, wymieszaj z makaronem.
  3. Pokrój podsuszane pomidory oraz oliwki.
  4. Pokrój pomidorki koktajlowe oraz zielony ogórek na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj z makaronem.
  5. Przełóż wszystko do naczynia. Całość udekoruj listkami bazylii.
  6. Serwuj w czasie przerwy na drugie śniadanie lub na pikniku.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.