CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 45 sztuk o średnicy 3 cm
Składniki:
- 170 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 BIO
- 80 g mąki owsianej BIO
- 80 g płatków owsianych górskich BIO (drobno-zmielonych)
- 80 g tłuszczu palmowo-kokosowego (można użyć margaryny bezmlecznej)
- 10 łyżek mleka orkiszowego BIO
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego BIO (drobny)
- 1 łyżka melasy trzcinowej BIO
- 2 łyżki syropu z Agawy BIO (można użyć syrop klonowy)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1 pełna łyżeczka kamienia winnego (lub płaska łyżeczka proszku do pieczenia)
Sposób przygotowania:
Mąki umieścić w misce (lub na stolnicy), dodać drobno zmielone (u mnie w blenderze) płatki owsiane oraz kamień winny, wymieszać Tłuszcz palmowy czy zimną margarynę zetrzeć na grubych oczkach, dodając do mąki Dodać cukier, melasę, syrop z Agawy i ekstrakt wanilii Dolać połowę porcji mleka i zacząć wyrabiać ciasto, mleko sukcesywnie dodawać aż do uzyskania gładkiej, lekko lepkiej, zwartej konsystencji
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem Rozgrzać piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
Ciasto cienko (3mm) rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką orkiszową (u mnie ładnie odchodziło rozwałkowane nawet bez
podsypywania), wykrawać okrągłe kształty ciasteczek
Uformowane ciasteczka układać na blaszce w niewielkiej odległości od siebie (urosną niewiele w górę), wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut lub aż do momentu kiedy będą rumiane (można podejrzeć spód ciasteczka, jeśli jest już ładnie rumiany wyciągamy)
Upieczone ciasteczka odstawić, aby ostygły i skruszały
Przechowywać najlepiej w szklanym słoju
autorka przepisu: Katarzyna Jankowska
http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/