Teraz czytasz...
Mazurek dla alergika

Mazurek dla alergika


CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut+ 30 minut chłodzenia
CZAS PIECZENIA: 20-25 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: dla 6 osób

Składniki:

300 g mąki pszennej BIO
130 g margaryny bezmlecznej
20 g smalcu (można z niego zrezygnować, zwiększyć ilość margaryny do 150 g)
2 łyżki gęstej schłodzonej śmietany owsianej BIO (lub orkiszowej)
2 łyżki lodowatej wody
1 płaska łyżka kamienia winnego lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
domowa konfitura z czarnych porzeczek (lub inna z kwaśnych owoców)
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Na masę krówkową:

2 kubki mleka orkiszowego BIO (500ml)
2 kubki cukru pudru (500g)
1 łyżka margaryny bezmlecznej lub 1 łyżka masła klarowanego


 


 

Przygotowanie:

Nastawić masę krówkową:

Rozgrzać mleko i cukier w rondelku (najlepiej z grubym dnem), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, często mieszając około 5 godzin, aż do uzyskania jasnej, krówkowej barwy i gęstej konsystencji. Trzeba uważać, aby nie przegapić momentu, gdy masa gęstnieje, co jakiś czas robić próbę, wylewając kropelkę masy np. na deskę do krojenia

Zobacz także
soda oczyszczona na łyżce

Przygotować spód mazurka:

Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i cukier puder
Zimny smalec i margarynę dodać do suchych składników, dokładnie połączyć tłuszcz z mąką, najlepiej przy pomocy zimnego noża
Dolać łyżeczkę ekstraktu z wanilii, zimną śmietanę i lodowatą wodę, zagnieść na jednolite ciasto
Wstawić ciasto do zamrażarki na pół godziny
Przygotować formę na tartę (okrągła ok. 27 cm może być też zwykła blaszka ok. 30cm x 25cm), nasmarować formę margaryną, obsypać bułką tartą lub kaszką kukurydzianą
Zimne ciasto rozwałkować i przełożyć na foremkę ładnie formułując kształt, dociskając do brzegów, tworząc mały boczny rant
Nagrzać piekarnik do 170°C (termoobieg)
Nakłuć widelcem ciasto w kilku miejscach, położyć na nim wycięty kawałek papieru do pieczenia i obciążyć równomiernie specjalnymi ceramicznymi kulkami lub np. fasolą
Podpiec ciasto ok. 15 minut, po czym należy zdjąć papier z kulkami i jeszcze piec ciasto około 10 minut, lub do momentu, aż cała jego powierzchnia się zarumieni
Wyjąć upieczone ciasto i pozwolić mu ostygnąć
Nałożyć warstwę konfitury z czarnej porzeczki
Gotową, jeszcze ciepłą masę krówkową rozłożyć równomiernie po cieście, przykrywając nią konfiturę, odstawić do przestygnięcia

Autorka przepisu:

Katarzyna Jankowska
[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.