CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut+ 30 minut chłodzenia
CZAS PIECZENIA: 20-25 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: dla 6 osób
Składniki:
300 g mąki pszennej BIO
130 g margaryny bezmlecznej
20 g smalcu (można z niego zrezygnować, zwiększyć ilość margaryny do 150 g)
2 łyżki gęstej schłodzonej śmietany owsianej BIO (lub orkiszowej)
2 łyżki lodowatej wody
1 płaska łyżka kamienia winnego lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
domowa konfitura z czarnych porzeczek (lub inna z kwaśnych owoców)
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Na masę krówkową:
2 kubki mleka orkiszowego BIO (500ml)
2 kubki cukru pudru (500g)
1 łyżka margaryny bezmlecznej lub 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Nastawić masę krówkową:
Rozgrzać mleko i cukier w rondelku (najlepiej z grubym dnem), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, często mieszając około 5 godzin, aż do uzyskania jasnej, krówkowej barwy i gęstej konsystencji. Trzeba uważać, aby nie przegapić momentu, gdy masa gęstnieje, co jakiś czas robić próbę, wylewając kropelkę masy np. na deskę do krojenia
Przygotować spód mazurka:
Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i cukier puder
Zimny smalec i margarynę dodać do suchych składników, dokładnie połączyć tłuszcz z mąką, najlepiej przy pomocy zimnego noża
Dolać łyżeczkę ekstraktu z wanilii, zimną śmietanę i lodowatą wodę, zagnieść na jednolite ciasto
Wstawić ciasto do zamrażarki na pół godziny
Przygotować formę na tartę (okrągła ok. 27 cm może być też zwykła blaszka ok. 30cm x 25cm), nasmarować formę margaryną, obsypać bułką tartą lub kaszką kukurydzianą
Zimne ciasto rozwałkować i przełożyć na foremkę ładnie formułując kształt, dociskając do brzegów, tworząc mały boczny rant
Nagrzać piekarnik do 170°C (termoobieg)
Nakłuć widelcem ciasto w kilku miejscach, położyć na nim wycięty kawałek papieru do pieczenia i obciążyć równomiernie specjalnymi ceramicznymi kulkami lub np. fasolą
Podpiec ciasto ok. 15 minut, po czym należy zdjąć papier z kulkami i jeszcze piec ciasto około 10 minut, lub do momentu, aż cała jego powierzchnia się zarumieni
Wyjąć upieczone ciasto i pozwolić mu ostygnąć
Nałożyć warstwę konfitury z czarnej porzeczki
Gotową, jeszcze ciepłą masę krówkową rozłożyć równomiernie po cieście, przykrywając nią konfiturę, odstawić do przestygnięcia
Autorka przepisu:
Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!