W handlu występują jaja kur Zielononóżek, choć tak oznaczone, ewidentnie nie pochodzące od tego gatunku, bo za duże, w innym kolorze, z inna proporcją żółtka i białka. Zatem czy są gospodarstwa sprawdzone pod tym względem, z certyfikatami, uczciwie nie sprzedające zwykłych jaj po cenie dla tych od zielononóżek? Od kogo kupować żeby nie zostać oszukanym po otwarciu opakowania?
Faktycznie zdarza się, że pod hasłem „jajka zielononóżek” sprzedaje się zwykłe jajka. Po części wynika to z mody, po części z chęci łatwego zarobku dla producentów. Jak ustrzec się przed takimi kombinacjami?
Kupujmy od zaufanych dostawców
Warto kupować jajka z certyfikatem ekologicznym i podanym nazwiskiem hodowcy / rolnika (sklepy z eko żywnością często oferują jaja dostarczane przez lokalnych rolników ekologicznych). Znakomitym rozwiązaniem będzie zakup bezpośrednio od zaufanego rolnika ekologicznego.
W dużych sieciach handlowych oferowane są zazwyczaj jaja z dużych ferm – nie warto wspierać tego typu chowu zwierząt.
Przyglądajmy się produktom
Przy zakupie warto przyjrzeć się jajkom. Jajka kur zielononóżek są dużo mniejsze od „normalnych” jaj i mają barwę jasnokremową. Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące pochodzenia jajek zgłośmy je sprzedawcy. Jeśli jesteśmy pewni, że jaja sprzedawane jako „Jaja Zielononóżki” takimi nie są, sprawę warto poinformować o tym Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (www.ijhar-s.gov.pl).
Zwracajmy uwagę na oznakowanie jaj
Przy zakupie jaj ekologicznych zwracajmy uwagę na oznakowanie. Kod znajdujący się na jajacj z ekocertyfikatem powinien zaczynać się od „0”.
Przeczytaj więcej na ten temat: Jak poznać ekologiczne jaja?
Pytanie nadesłała Pani Joanna.
Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!
Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym