Najlepsze naturalne peelingi do twarzy – jak zrobić?

blank

Twarz potrzebuje regularnego złuszczania, w przeciwnym razie szarzeje, matowieje i traci naturalny blask. Martwy naskórek zalegający na niej zbyt długo może też prowadzić do powstawania krostek, zaczerwienień i innego rodzaju podrażnień. Chcesz zawsze wyglądać pięknie? Nic nie zadziała lepiej niż naturalny!

Każdy rodzaj cery potrzebuje eksfoliacji. Jeśli z racji nadwrażliwości nie możesz stosować
gruboziarnistych scrubów, sięgnij po delikatny peeling enzymatyczny. Dzięki zawartości bromelainy czy papainy, czyli naturalnych owocowych enzymów, zamiast ścierać martwy naskórek, bezboleśnie go rozpuszcza.

A jak często przeprowadzać zabieg złuszczający? Azjatki powiedziałyby, że nawet… codziennie! Tak, tak, rytuał prowadzący do ich nieskazitelnej cery z efektem chok chok (czyli zdrowego nawilżenia) obejmuje regularną i intensywną eksfoliację. Rodzimi specjaliści zalecają jednak nieco większy umiar – w większości przypadków peeling 1–3 razy w tygodniu w zupełności wystarczy.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Naturalne scruby – w poszanowaniu dla przyrody

Jeszcze do niedawna prym na sklepowych półkach wiodły kosmetyki z polietylenowymi kuleczkami. Na szczęście świadomość konsumentów rośnie – tego typu syntetyczne drobinki nie są biodegradowalne i nie rozpuszczają się, w związku z tym zanieczyszczają wody. A, jak udowodniono, mikroplastik jest szczególnie niebezpiecznym zagrożeniem dla środowiska.

Zamiast tego wybieraj produkty z kategorii eko: w pełni naturalne, najlepiej organiczne, z certyfikatami bio. Jeśli nie czujesz się na siłach, by samodzielnie przygotować specyfik, odszukaj marki, które szczycą się nie tylko dobrymi składami, lecz także przemyślanym procesem produkcji – z obiegiem zamkniętym i oszczędzające wodę. Rozejrzyj się, wiele ciekawych firm znajdziesz np. na Makeup.

Naturalne peelingi do twarzy – zrób to sama!

Zarówno wśród kosmetyków sklepowych, jak i tych własnej roboty najbardziej pożądane są komponenty, które są w stanie szybko się rozłożyć: fusy po kawie, płatki owsiane, zmielone pestki moreli, winogron czy brzoskwini, sproszkowane kasztany, muszle perłowe lub łupiny kokosa, sól, cukier.

Oto kilka najbardziej popularnych peelingów do wykonania ze składników, które masz w
kuchni.

Peeling kawowy – antyoksydacyjny

  • Zmieszaj 3 łyżeczki fusów, 1 łyżeczkę cynamonu i 5 łyżeczek oliwy z oliwek. Nanieś na twarz i masuj delikatnie, ponieważ zmielona kawa jest dosyć ostra. Po ok. 5 minutach dokładnie spłucz.

Peeling cukrowy – nawilżający i wygładzający

  • Zmieszaj 2 łyżeczki cukru gruboziarnistego z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Wmasuj w skórę okrężnymi ruchami i zmyj po ok. 2 minutach.

Peeling owsiankowy – kojący

  • Zmieszaj 3 łyżki zmielonych płatków owsianych i 1 łyżkę miodu z wodą (np. różaną). Wmasuj, a po chwili zmyj ciepłą wodą. Można dodać opcjonalnie 1 łyżeczkę rozjaśniającego soku z cytryny.

Peeling jabłkowy – regulujący pracę gruczołów łojowych, spłycający blizny

  • Zmieszaj 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 1 łyżeczką startego jabłka. Nałóż na twarz i zmyj po ok. 15 minutach.

Peeling pomarańczowy – odświeżający

  • Obierz 1 pomarańczę ze skórki i wyciśnij miąższ. Papką nacieraj skórę przez 5 minut, a następnie zostaw na 15 minut. Na koniec opłucz twarz letnią wodą.

Dagmara Deska

-materiał sponsorowany-

Brak postów do wyświetlenia