Syrop z buraka. Przydatny przy przeziębieniu, bólu gardła, chrypce i kaszlu

 

Sezon na grypę, przeziębienia, kaszel etc w pełni. W tym okresie warto zadbać by w naszym menu znalazł się burak, który jest kopalnią witamin i prozdrowotnych związków. Proponujemy przepis na syrop z buraka.

Syrop z buraka

Czego będziesz potrzebować?
– burak
– cukier lub miód

Sposób przygotowania:
Po przekrojeniu korzenia buraka na pół, wydrążamy w nim otwór w który wsypujemy cukier lub miód.
Po około 30 minutach pojawia się sok. Jeżeli potrzebujemy większą ilość syropu: kroimy obrany korzeń buraka w kostkę i również zasypujemy cukrem lub miodem. Dla przyspieszenia procesu otrzymywania soku, możemy delikat¬nie ogrzewać. Syrop stosujemy 3 razy dziennie (można częściej) po dużej łyżce w przypadku dolegliwości towa¬rzyszących przeziębieniu.

Co dobrego w buraku?

Burak jest bogatym źródłem pierwiastków: magnezu, wapnia, żelaza, potasu i sodu, a także kwasu foliowego (100 g buraka pokrywa 20% zapotrzebowania dziennego na kwas foliowy). 
Związki czynne występujące w korzeniu i liściach buraka ćwikłowego, zostały dokładnie zbadane. Głównymi składnikami, które decydują o charakterystycznym kolorze, a także o właściwościach, jest grupa związków należących do barwników azotowych, nazywana ogólnie betalainami. To naturalne przeciwutleniacze, które wspomagają komórki naszego organizmu w walce

z wolnymi rodnikami. Zapobiegają w ten sposób przedwczesnemu starzeniu się komórek oraz zmniejszają ryzyko zapadalności na choroby nowotworowe, miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca.
Korzeń buraka ćwikłowego jest bogatym źródłem pierwiastków: magnezu, wapnia, żelaza, potasu i sodu, a także kwasu foliowego (100 g buraka pokrywa 20% zapotrzebowania dziennego na kwas foliowy). Dlatego też warzywo to powinny spożywać kobiety, młodzież w wieku dojrzewania i osoby anemiczne.

Dowiedz się więcej: Ale… burak! Eko burak

Uwaga! Wspomniane wcześniej Betalainy są wrażliwe na światło i podwyższoną temperaturę, dlatego najlepiej stosować przetwory ze świeżego, nie poddanego obróbce termicznej, korzenia buraka.

oprac. Joanna Typek