Teraz czytasz...
Pasta słonecznikowa z ćwikłą z chrzanem i cebulą BIO
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Pasta słonecznikowa z ćwikłą z chrzanem i cebulą BIO

Pasta słonecznikowa

Pasta słonecznikowa to znakomity sposób na śniadanie. Idealna na kanapkę. Oto sprawdzony i szybki przepis naszej czytelniczki

Składniki:
400-500 g łuskanych ziaren słonecznika
1 szklanka soku jabłkowego bio (najlepiej bez cukru, nieklarowanego)
cebula (6 sztuk średnich lub 4 duże)
2-3 łyżki tłuszczu kokosowego bio
300g ćwikły z chrzanem bio, 100-150 g przetartych buraczków bio
4 łyżki soku z cytryny bio
pieprz bio, sól morska

Sposób przygotowania:

Wyłuskane ziarna słonecznika mielimy w młynku (jeśli ktoś nie dysponuje młynkiem, może w trakcie przygotowywania pasty rozdrobnić słonecznikowe ziarna blenderem).

Cebule obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na kokosowym tłuszczu. Dodajemy ćwikłę z chrzanem (można kupić gotową bio ćwikłę z chrzanem lub po prostu zetrzeć kilka ugotowanych buraków bio na tarce i dodać trochę chrzanu),buraczki bio (ugotowane i przetarte), sok jabłkowy, trochę przegotowanej wody i zmielone ziarna słonecznika (lub jw. – wrzucamy ziarna i rozdrabniamy je przy pomocy blendera).

Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciepłą pastę wkładamy do słoiczków (z powyższych proporcji powinno wyjść ok. 7-8, takich 200 gramowych) i przechowujemy w lodówce.

Po schłodzeniu – pasta bardzo ciekawie (oryginalnie w kolorystyce) prezentuje się na domowym razowcu, a i smakuje wybornie w nucie słodko-kwaskowo-ostrawej!

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

Sprawdź także inny przepis z wykorzystaniem słonecznika: Pesto z ziarnami słonecznika (orzeźwiające)

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.