Kotlety orkiszowe

 

Sposób przygotowania:
2 szklanki orkiszu namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować ( gotuje się około 1 godziny- jak skórka pęknie to orkisz jest już ugotowany) Ugotowany orkisz zmielić przez maszynkę do mięsa i traktować jak mięso, czyli dodać jajko, sól, pieprz, można dodać rozdrobnione ugotowane warzywa , surowe mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe lub rybę.

Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni.

Podawać z surówką i ziemniakami.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Zamiast wyżej wymienionych dodatków  można  też dodać ugotowane na twardo rozdrobnione jajko.

Można też ugotowany, zmielony orkisz połączyć z puree z grochu, fasoli, ziemniaków.

Autorka przepisu:
Katarzyna Dziczek (Wasz Sklep)

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia