Kalina w kuchni i domowych kuracjach

Kalina koralowa jest w Polsce spotykana bardzo często. Sadzi się ją jako roślinę ozdobną w ogrodach i parkach. W lasach spotkać ją można najczęściej na polanach, przy drogach, zwłaszcza w miejscach dosyć wilgotnych, nad brzegami rzek i strumieni. Jej piękne owoce długo pozostają na krzewach. Cieszą oko prawie przez całą zimę.

Kalina – leczące smakołyki ze Skandynawii

Owoce kaliny są niezbyt smaczne, przypominają żurawinę, ale mają gorzki posmak. I z tego powodu właśnie w Polsce nie były zbyt często zbierane. Popularnością cieszyły się na byłych Kresach Wschodnich oraz w Rosji. Przygotowywano z nich marmolady kalinowe, soki, przeciery, kisiele, kompoty, galaretki, nadziewano pierogi. Norwedzy i Szwedzi słodzili takie przetwory miodem. Indianie jadali ją na surowo lub suszyli, dodawali do sosów.

Specyficzny smak kaliny sprawił, że obecnie prawie zrezygnowano z jej zbiorów i w zasadzie owoce najczęściej są jedynie pokarmem dla ptaków. Wydaje się jednak, że nie warto o niej zapominać. Przetwory z kaliny mogą być bowiem nie tylko ciekawym urozmaiceniem codziennych dań, ale też lekiem na wiele dolegliwości.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Kalina w medycynie naturalnej

Owoce kaliny koralowej pod różnymi postaciami były kiedyś popularnym lekiem, stosowanym zwłaszcza w ludowej medycynie rosyjskiej. Taktowano je jako łagodny środek wzmacniający, m.in. z racji zawartości prowitaminy A, witamin C i P. Wykorzystywano jako środek uspokajający w neurozach i bezsenności.

Przetwory z kaliny stosowano również w arteriosklerozie, obniżonej kwasowości żołądka, w kamieniach żółciowych. Świeże owoce dobroczynnie działają na serce, obniżają ciśnienie krwi.

Po kalinę sięgano również przy przeziębieniach, anginach, grypach, kaszlach, w żylakach odbytu, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, biegunkach, krwawieniach wewnętrznych i z nosa.

Leczące powidła, konfitury i wina z kaliny

Pozyskując kalinę, warto pamiętać, że gorzkawy smak owoców znika pod wpływem wysokiej temperatury. Przed spożyciem najlepiej więc ją zagotować. Drugi sposób poprawiający smak tych owoców to silne przemrożenie owoców w zamrażalniku. Można również, tak jak to zalecały dawniej gospodynie i medycyna ludowa, zbierać owoce kaliny koralowej dopiero po solidnych przymrozkach.

Sok na kaszel i przeziębienie

Medycyna ludowa sok z kaliny koralowej słodzony miodem polecała jako lek łagodzący kaszel. Jak go przygotować?

Owoce zebrane po przymrozkach przebrać i oddzielić od szypułek. Rozmrożone owoce rozgnieść. Wycisnąć sok. Podgotować wolno do wrzenia, chwilę potrzymać na małym ogniu. Gorący sok rozlać do słoików. Pasteryzować słoiki półlitrowe w temperaturze około 75–80°C przez 15 minut. Przed użyciem osłodzić miodem. Stosować w przeziębieniach, kaszlu, także jako środek wzmacniający, uspokajający, lekko obniżający ciśnienie. Sok można też wykorzystywać jako naturalny barwnik.

Wzmacniające i uspokajające herbatki oraz kompoty

Najprostszym lekiem jest bez wątpienia witaminowa herbatka z owoców kaliny. Działa wzmacniająco i uspokajająco. Słodzona miodem polecana jest w chorobach przeziębieniowych. Podobnie działają kompoty ze świeżych owoców kaliny albo herbatki ziołowe z dodatkiem soku z kaliny.

Przepis na przecier z kaliny

Dojrzałe, przebrane i przemarznięte owoce gotujemy na małym ogniu kilka minut. Odcedzamy. Przecieramy przez sito. Łączymy z miodem lub cukrem (na kilogram owoców bierzemy pół kilograma miodu). Przekładamy do słoików. Stosujemy w przeziębieniach, w leczeniu kaszlu, także przy hemoroidach.

Kalinowa konfitura z miodem

Konfiturę kalinową warto dodawać do herbat i napojów. By ją przygotować potrzebujemy po kilogramie owoców, cukru, najlepiej brązowego, oraz niecałą szklankę wody. W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop z połowy porcji. Zalać nim przebrane, wymyte i osuszone owoce. Kolejnego dnia syrop zlać, dodać pół kilograma cukru. Zagotować do wrzenia. Zalać jagody. Odstawić na noc. Na trzeci dzień gotować wszystko do odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do słoików i pasteryzować.

Przechowywanie owoców kaliny

Owoce kaliny zebrane w pełnej dojrzałości, a nawet po przymrozkach, można przechowywać w stanie świeżym, umieszczając je w skrzynkach w stosunkowo niskiej temperaturze i dużej wilgotności, np. na strychu lub balkonie.

Tekst jest fragmentem poradnika “Sławna uzdrawiająca apteczka z pól i łąk” autorstwa Zbigniewa Przybylaka. Książkę w dobrej cenie można kupić na stronie Wydawnictwa Gaj. Publikacja zawiera ponad 200 przepisów, wskazówek i opisów zastosowania najpopularniejszych ziół i pokarmów na najbardziej znane dolegliwości.

Brak postów do wyświetlenia