Teraz czytasz...
Berlin ma przynajmniej 5 atrakcji kulinarnych
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Berlin ma przynajmniej 5 atrakcji kulinarnych

Avatar photo

Berlin po Londynie i Paryżu najczęściej odwiedzanie miasto w Europie. W 2015 r. turyści wygenerowali w stolicy Niemiec prawie 30 mln. noclegów. O najważniejszych atrakcjach miasta przeczytacie wszędzie, ale o 5 ciekawych kulinarnie miejscach prawdopodobnie tylko u nas w ramach cyklu #wyjazdowepiatki 😉 

Wegetariański biohotel Almodovar

Adres dla wszystkich, którzy przedkładają nocleg w ekologicznym miejscu nad spanie w obiekcie należącym do którejś z międzynarodowych sieci hotelowych. Hotel działa od 2012 r. i ma 60 pokoi, 7 apartamentów w tym jeden typu penthouse. Pokoje nie posiadają na wyposażeniu lodówki, bazują na prądzie ze źródeł odnawialnych. W centrum spa kilka rodzajów masaży, w tym ajurwedyjski masaż relaksacyjny. Właściciele oferują-zmieniające się zależnie od pór roku- wegańskie menu – przygotowywane z produktów pochodzących z certyfikowanych, ekologicznych upraw (dotyczy to również napojów i trunków). Na koniec ciekawostka, ekologiczne wina podaje się tutaj w zwrotnych butelkach).

Strona intetretowa: Hotel Almodovar

Zjedz „Pod Ostanią Instancją”

Zmierzając w stronę „zagłębia” pubów, galerii, czyli w ku dzielnicy Mitte napotkamy na  najstarszą restaurację w Berlinie założoną w 1621 r. Nazwa Zur Letzten Instanz („Pod ostatnią instancją”) nawiązuje do wybudowanego 100 lat temu nieopodal budynku sądu. Po zniszczeniach wojennych lokal odbudowano dopiero w 1963 r. (oryginalny jest tylko piec kaflowy liczący 200 lat, przy którym grzał się Napoleon). Gościli tu m.in. Charlie Chaplin, malarz i fotograf berlińskiej obyczajowości Heinrich Zille, ale też działaczka komunistyczna Clara Zetkin- dzięki jej staraniom 8 marca obchodzony jest jako Międzynarodowy Dzień Kobiet. Serwują tu m.in.: zupę z raków z dodatkiem słodkowodnych ryb oraz golonkę w sosie muszkatołowym z pieczonymi ziemniakami.

zdjęcie: © A.Savin, Wikimedia Commons

Facebook: Zur Letzten Instanz

Eckkneipe („knajpa na rogu”)

Mitte i Prenzlauer Berg to dwie dzielnice w dawnym Berlinie Wschodnim, w których tętni obecnie wieczorne życie miasta. Oprócz galerii i najprzeróżniejszych pubów można również napotkać typowy berliński lokal na rogu ulicy, zwany Eckkneipe. Takim jest „Zum Schusterjungen”, gdzie można najeść się jak u (niemieckiej) mamy. Nie jest to zapewne coś wyszukanego, ale urok miejsca polega właśnie na „normalności”! Smażone ziemniaki uprzednio ugotowane w mundurkach polane lnianym olejem i do tego biały ser z ziołami, lub galareta z zimnych nóżek w plastrach z remoladą i smażonymi ziemniakami lub golonka z gotowaną kiszoną kapustą i pure z grochu. Nie może zabraknąć gotowanych, z siekanego mięsa pulpetów w białym sosie z kaparami (Königsberger Klopse).

Strona internetowa: Zum Schusterjungen

Zobacz także


Slow Food w Urzędzie Celnym?!

Na śląsko-tureckim Kreuzbergu, zaproponuję wam natomiast, slowfoodową restaurację, która serwuje „odświeżoną” (czytaj: uwspółcześnioną) kuchnię berlińsko-brandenburską. Budynek z pruskiego muru wybudowany pod koniec XIX w., pierwotnie służył jako magazyn dla służb oczyszczania miasta, później był urzędem celnym (stąd nazwa Das Altes Zollhaus, czyli „Dawny Urząd celny”). Na przystawkę: suszona wiejska szynka, kiszone ogórki ze Spreewaldu w Brandenburgii, świeżo utarty chrzan, wiejskie masło i chleb na zakwasie Całoroczną specjalnością jest tutaj pieczona kaczka z włoską kapustą i puree ziemniaczanym. Dla wegetarian seler nadziewany kozim serem z puree z orzechów laskowych.

Facebook: https://www.facebook.com/herbertbeltle 

Przeczytaj poprzedni tekst z cyklu: #wyjazdowepiatki Wypoczynek w biohotelu – jak to działa? 

Piotr Geise

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.