Wytwarzaniu i promowaniu ekologicznej żywności musi towarzyszyć kształtowanie świadomości konsumentów. Bardzo dobrym tego przykładem jest program „Zdrowo jem, zdrowo żyję” wprowadzany w szkołach i przedszkolach Rzeszowa. Podczas konferencji przedstawiła go Bożena Zięba, dyrektor SP nr 25, mającej certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie.
– Od 2008 roku współpracujemy z Podkarpacką Izbą Rolnictwa Ekologicznego. Wzięli się za to nauczyciele-pasjonaci. Powstał Wojewódzki Zespół Edukacji Ekologicznej opracowujący tematykę szkoleń dla nauczycieli i zajęć edukacyjnych dla uczniów szkół także przedszkolaków. Program objęło patronatem rzeszowskie Kuratorium Oświaty. Pokazujemy uczniom jak powstają produkty ekologiczne, czym różnią się od innych. Od 2010 roku dzieci uczestniczą w warsztatach, odwiedzają rolników i przetwórców, uczestniczą w konkursach i seminariach.
Więcej na temat programu Zdrowo jem, zdrowo żyję w naszym artykule: Rzeszów. Uczą zdrowego i ekologicznego życia
O tym jak niedobory witamin i innych składników odżywczych wzywają na zdrowie mówiła podczas konferencji Jolanta Miklar – farmaceutka prowadząca gospodarstwo ekologiczne, prezes Stowarzyszenia Eko Wisłoka z Krempnej. – Złe odżywianie widać wyraźnie po stanie uzębienia. Do tego wniosku doszedł amerykański stomatolog Weston A. Price (1870 -1948), który prowadził obserwacje mieszkańców różnych kontynentów, uwzględniając ich dietę. Obecnie także u nas już dzieci mają poważne problemy z uzębieniem, co jest wynikiem nieodpowiedniego żywienia. Najlepsza dla zdrowia jest żywność urozmaicona, jak najmniej przetworzona, pochodząca z tej samej strefy klimatycznej. Od wieków mieszkańcy Polski jedli przez wiele pokoleń to samo. Teraz mamy egzotyczne owoce i warzywa, do jakich nasz organizm nie jest przyzwyczajony. Taki proces przystawania metabolizmu trwa ok.150 lat. Nie doceniamy rodzimych produktów, a te mogą nam dostarczyć wszystkie składniki potrzebne dla zdrowia.
Rolniczka-farmaceutka zaznacza: – Ubolewam, że na studiach medycznych nie mówi się wcale o dietetyce. Lekarze nie wiedzą jak mamy się odżywiać żeby nie chorować. Także bardzo mało wiedzą o ziołolecznictwie. Sama przeszłam takie doświadczenie życiowe, że medycyna nie mogła mi pomóc, wyzdrowiałam dzięki odpowiedniej diecie i ziołom.
O VI Konferencji Rolnictwa Ekologicznego w Trzcianie k. Rzeszowa piszemy również w artykule: Potrzeba jeszcze więcej przedsiębiorczości wśród polskich eko rolników
Krzysztof Kamiński