Olej arachidowy dla zdrowia i urody

Olej arachidowy pozyskiwany jest z orzeszków ziemnych. W Polsce nadal jest mało znany, w kuchni azjatyckiej zaś stosuje się go na co dzień. Jakie ma właściwości i dlaczego warto po niego sięgnąć?

Olej arachidowy jest stosunkowo mało znanym tłuszczem. A szkoda, bo może być znakomitym uzupełnieniem dla innych olejów roślinnych stosowanych w naszej kuchni.

W prawidłowo zbilansowanej diecie tłuszcze powinny pokrywać 1/3 naszego zapotrzebowania na energię. Warto sięgać po różne rodzaje tłuszczy roślinnych. Każdy z nich ma inną strukturą kwasów tłuszczowych. Wymieniając je, możemy uzyskać odpowiedni bilans pomiędzy kwasami tłuszczowymi nasyconymi a nienasyconymi (jednonienasyconymi i wielonienasyconymi).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Olej arachidowy bogaty jest w kwasy tłuszczowe, takie jak:

  • oleinowy (omega-9),
  • linolowy (omega-6),
  • palmitynowy,
  • stearynowy,
  • arachidowy.

Sięgając po oleje, wybierajmy produkty zimnotłoczone i nierafinowane. To gwarancja najwyższych wartości odżywczych pod warunkiem, że wykorzystujemy je również “na zimno”.

Olej arachidowy produkowany jest z orzeszków ziemnych. Z punktu widzenia botaniki roślina ta należy do rodziny roślin strączkowych. Pochodzi z Brazylii. W Europie pojawiły się w XVI wieku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów, stamtąd trafiły do Azji.

Na znaczeniu olej tłoczony z orzeszków ziemnych zyskał dopiero kilkadziesiąt lat temu. Jest bardzo popularny w Indiach, Chinach, Kambodży, Wietnamie.

Właściwości oleju arachidowego

Olej arachidowy ma żółty kolor i charakterystyczny, lekko orzechowy smak i zapach. Zawiera dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, przez co bardzo korzystnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy. Pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu. Korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Dostarcza witamin A i E, fitosteroli, skwalen i kwas kumarowy. Obfituje w cenne dla zdrowia pierwiastki, m.in. kwas foliowy, miedź, magnez i potas.

W składzie oleju arachidowego znajduje się resweratrol. Jest to jeden z silniejszych przeciwutleniaczy. Wymiata z organizmu wolne rodniki, które uszkadzają zdrowe komórki. Nie tylko zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej, ale też hamuje agregację (zlepianie się) płytek krwi.

Dowiedz się więcej na temat działania antyoksydantów.

Dodanie oleju arachidowego do potraw wspomaga uczucie sytości, a także zmniejsza apetyt. To fakt bardzo istotny dla osób dbających o linię. Pobudza tez jelita do pracy, ułatwiając wypróżnianie.

Olej z orzeszków ziemnych jest bardzo cennym elementem w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Zwiększa produkcję insuliny przez trzustkę, hamuje też działanie prozapalnych cytokin.

Olej też można stosować również zewnętrznie. Wcierany w skórę, łagodzi ból stawów.

Jak wykorzystać olej arachidowy w kuchni?

Olej arachidowy idealnie nadaje się do sałatek, surówek, warzyw i najróżniejszych potraw podawanych na zimno. Sprawdza się jako dodatek do budyniu, ryżu z owocami, naleśników czy też racuchów. Można na nim smażyć, ale nigdy w stopniu doprowadzającym do dymienia.

Stosuje się go również do produkcji majonezów i margaryn. Stanowi podstawę wegańskiej odmiany masła klarowanego ghee (vanaspati).

 

Olej arachidowy w kosmetyce naturalnej

Olej arachidowy może być także kosmetykiem. Wykorzystywany jest przy masażach i jako dodatek do olejków do kąpieli. Poleca się go zwłaszcza osobom mającym problemy z suchą skórą oraz łupieżem. Dzięki zawarto witaminy E poleca się go w egzemach i chorobach skóry.

By olej arachidowy na dłużej pozostał świeży, należy przechowywać go w ciemnej butelce wykonanej ze szkła.

Brak postów do wyświetlenia