KATEGORIA:

Wiesz, co jesz

Aby jeść dobrze, trzeba… wiedzieć, co się je. Dlatego w tej kategorii publikujemy artykuły, które dotyczą wielu różnych, czasami nieznanych, aspektów dobrej i zdrowej żywności.

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Jabłka ekologiczne. Jak rozpoznać i wykorzystać

Jabłka ekologiczne to coś więcej niż zdrowa przekąska. Wzmacniają odporność, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne i bogate w przeciwutleniacze. Dobrze wpływają na urodę i pracę mózgu. Ich prozdrowotnych właściwości jest naprawdę ...

czytaj więcej >>
sad z jabłkami dawnych odmian
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Jabłka dawnych odmian. Dlaczego warto je jeść?

Jabłka dawnych odmian wracają do łask nie tylko ze względu na smak, ale i potencjalnie wyższą wartość odżywczą. W dobie intensywnego sadownictwa coraz częściej zadajemy sobie pytanie, czy nowoczesne odmiany ...

czytaj więcej >>
orszada
Napoje i sokiPrzepisyWiesz, co jesz

Orszada – przepis na orzeźwiający napój

Orszada to zapomniany, tradycyjny polski napój przygotowywany na bazie syropu migdałowego, wody i często z dodatkiem soku z cytryny lub innych przypraw. Był popularny zwłaszcza w XVII i XVIII wieku, ...

czytaj więcej >>
odmiany jabłek w koszach na blacie w kuchni
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Wszystkie odmiany jabłek: charakterystyka, zastosowanie i sezonowość

Wszystkie odmiany jabłek, jakie spotykamy na rynku, różnią się między sobą smakiem, strukturą, kolorem i przeznaczeniem kulinarnym. Jedne są idealne na szarlotkę, inne do jedzenia na surowo, jeszcze inne sprawdzą ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Olej ryżowy do smażenia. Czy jest odpowiedni?

Olej ryżowy (olej z otrębów ryżowych) jest stosunkowo mało znany w Polsce. Okazuje się jednak, że korzysta z niego azjatycka część świata. Co się o nim pisze i jakie ma ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieOgród ekologicznyŚniadania

Buratta. Jak i z czym jeść?

 Burata szturmem podbija restauracje na całym świecie. Pojawia się jako składnik letnich sałatek, wykwintnych przystawek i prostych dań. Jak powstaje? Co warto o niej wiedzieć? Jak ją wykorzystać w ...

czytaj więcej >>