KATEGORIA:

Wiesz, co jesz

Aby jeść dobrze, trzeba… wiedzieć, co się je. Dlatego w tej kategorii publikujemy artykuły, które dotyczą wielu różnych, czasami nieznanych, aspektów dobrej i zdrowej żywności.

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
odmiany jabłek w koszach na blacie w kuchni
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Wszystkie odmiany jabłek: charakterystyka, zastosowanie i sezonowość

Wszystkie odmiany jabłek, jakie spotykamy na rynku, różnią się między sobą smakiem, strukturą, kolorem i przeznaczeniem kulinarnym. Jedne są idealne na szarlotkę, inne do jedzenia na surowo, jeszcze inne sprawdzą ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Olej ryżowy do smażenia. Czy jest odpowiedni?

Olej ryżowy (olej z otrębów ryżowych) jest stosunkowo mało znany w Polsce. Okazuje się jednak, że korzysta z niego azjatycka część świata. Co się o nim pisze i jakie ma ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieOgród ekologicznyŚniadania

Buratta. Jak i z czym jeść?

 Burata szturmem podbija restauracje na całym świecie. Pojawia się jako składnik letnich sałatek, wykwintnych przystawek i prostych dań. Jak powstaje? Co warto o niej wiedzieć? Jak ją wykorzystać w ...

czytaj więcej >>
widok z góry na dwie skrzynki drewniane z jabłkami zielonymi i czerwonymi
DeseryDomowe przetworyEkologiczne jedzenie

Co zrobić z jabłkami: sprawdzone pomysły i przepisy

Jabłka to prawdziwy skarb każdej kuchni. Można z nich wyczarować zarówno klasyczne desery, jak i bardziej nowoczesne dania na słodko i słono. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z jabłkami, dobrze ...

czytaj więcej >>
kwas chlebowy w ciemnej butelce na styl PRL
Napoje i sokiPrzepisyWiesz, co jesz

Kwas chlebowy [przepis]

Kwas chlebowy to naturalnie fermentowany napój o lekko słodko-kwaśnym smaku, przygotowywany na bazie chleba (zazwyczaj żytniego lub razowego). Powstaje w wyniku fermentacji drożdżowej i mlekowej, dzięki czemu zawiera niewielką ilość ...

czytaj więcej >>
chleb słonecznikowy domowy na białej serwetce
PrzepisyWiesz, co jesz

Chleb słonecznikowy – przepis

W piekarniach chleb słonecznikowy często kosztuje niemało, zwłaszcza jeśli jest wypiekany na zakwasie lub z dodatkiem wysokiej jakości ziaren. Ale dobra wiadomość jest taka, że bez problemu możesz przygotować go ...

czytaj więcej >>