Tapioka, czyli skrobia z manioku. Jak ją wykorzystać?

Wygląda bajecznie, a jej nazwa – tapioka – brzmi nieco egzotycznie. Wykorzystuje się ją do przygotowania deserów i puddingów, stanowi również podstawowy składnik napoju znanego pod nazwą Bubble Tea.

Tapioka to nic innego jak produkt skrobiowy, który otrzymuje się z manioku, krzewu rosnącego między innymi w Brazylii, Meksyku, Indiach, Boliwii czy Paragwaju. Maniok jadalny znany jest od wieków, a jego uprawę rozpoczęli brazylijscy Indianie. To najpopularniejsza i najpospolitsza roślina uprawna w Afryce, Azji i Ameryce. Zajmuje jedno z najważniejszych miejsce w tamtejszym menu (podobną rolę w naszym jadłospisie odgrywa ziemniak).

Jak wygląda tapioka?

Tapioka swoim wyglądem przypomina drobne perły, co jest niezwykle cenione zwłaszcza przez najmłodszych. Występuje w różnych wielkościach, najchętniej jednak sięga się po te najmniejsze (mające 2-3 mm średnicy). Są one podstawowym elementem większości azjatyckich deserów.

Z czym ją łączyć w kuchni?

Tapioka ma neutralny smak, stąd też łączy się ją z miodem, cukrem lub innymi słodkimi dodatkami. Polecana jest alergikom, gdyż jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu. W jej składzie odnajdziemy niewielkie ilości białka i lekkostrawne węglowodany, próżno natomiast szukać w tapioce cholesterolu.

Sprawdź najtańsze oferty na tapiokę BIO

Zanim zjesz tapiokę

Granulat tapioki przed spożyciem należy ugotować. Małe perełki gotuje się średnio 40 minut (po tym czasie warto przelać je zimną wodą). W sklepach można też kupić tapiokę instant, która gotowa jest po zalaniu jej gorącą wodą i gotowaniu przez 5 minut. Niektórzy producenci zalecają przed ugotowaniem namoczyć tapiokę. Aby jednak mieć pewność, że przygotowany przez nas azjatycki produkt będzie dobry, należy kierować się informacjami zawartymi na opakowaniu.

Wciąż trudna do znalezienia, ale jest coraz lepiej

W Polsce tapiokę dopiero poznajemy – desery z jej dodatkiem nie tylko wyglądają ciekawie, ale i dobrze smakują. Pewnym ograniczeniem jest zakup tapioki, która nie występuje powszechnie na sklepowych półkach. By ją kupić, najlepiej wybrać się do sklepu z żywnością ekologiczną, egzotyczną lub orientalną, albo też skorzystać ze sklepów internetowych.

Jak wykorzystać tapiokę w kuchni?

Tapiokę można przechowywać przez niemal dwa lata w szczelnym opakowaniu. Dobrze ją mieć zawsze pod ręką, bo stanowi doskonały dodatek do deseru. Sprawdzi się również jako dodatek do rosołu (zamiast makaronu). Smakosze kuchni azjatyckiej mogą natomiast pokusić się o ugotowanie tapioki w mleku kokosowym, co stanowi odpowiednik polskiego ryżu na mleku.

Bubble Tea

Ogromną popularnością cieszy się herbata z dodatkiem tapioki, znana pod nazwą Bubble Tea (lub też Pearl Milk Tea). Podbiła serca (i podniebienia) mieszkańców Azji i Ameryki, skąd przywędrowała do Europy. Recepturę napoju opracował w 1987 roku Liu Han Jie, właściciel herbaciarni znajdującej się w Taichungu na terenie Tajwanu. To on jako pierwszy połączył ciepłą herbatę z kostkami lodu, mlekiem i tapioką. Dzisiaj składniki Bubble Tea uległy pewnym modyfikacjom, ale podstawa pozostała niezmieniona: w każdym perłowym napoju znajduje się herbata (najczęściej czarna lub zielona) i tapioka. I to właśnie za ów dodatek napój ten jest tak pożądany. Nadaje estetyczny wygląd (odpowiednio przygotowana przypomina żelowe perły), a kompozycja składników nadaje jej charakterystyczny smak. Tapiokę można namoczyć w soku z cytrusów lub w syropie do kawy/ drinków w wybranym smaku. Ugotowanie granulatu w wodzie z cukrem nada jej z kolei słodkiego posmaku.

Jak przyrządzić Bubble Tea?

Do herbacianego deseru dodaje się również owoce lub syropy smakowe. Serwuje się go w długich szklankach z szeroką słomką (Bubble Tea najlepiej smakuje schłodzona).

W Polsce coraz większą popularnością cieszą się herbaciarnie specjalizujące się w produkcji napojów z tapioką. Swoim klientom oferują duży wachlarz herbat i owoców, z których każdy może ułożyć własną kompozycję.

Pudding z tapioką, rabarbarem i truskawkami

Składniki:

  • 1 pęczek rabarbaru
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 szklanka tapioki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • cukier
  • orzechy do ozdoby

Rabarbar i truskawki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy z małą ilością wody aż z owoców powstanie syrop. Słodzimy do smaku. W osobnym garnku podgrzewamy mleko z tapioką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 20-30 min., cały czas mieszając. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier do smaku. Wykładamy do pucharków – najpierw owoce, później pudding. Dekorujemy orzechami. Podajemy na ciepło lub zimno.

*Przepisem na pudding z tapioką podzieliła się Anna Hasiuk, autorka bloga DO GARÓW MARSZ.