Domowe bułki do burgerów [przepis]

Domowa bułka do burgerów
Domowa bułka do burgerów jest najlepsza!

Domowe bułki do burgerów są chrupiące i wolne od polepszaczy smaków. Są smaczne i sycące. Wypełnij je dobrej jakości mięsem lub kotletem roślinnym, dodaj ulubione warzywa i gotowe!

Domowe bułki do burgerów – dlaczego warto?

Ktoś powie: po co tracić czas i energie na pieczenie, skoro bułki do burgerów można kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Ale kiedy spojrzymy na ich skład, zobaczymy, że warto podjąć to wyzwanie.

Domowe bułki do burgerów można zamrozić i użyć wtedy, kiedy będziemy chcieli przygotować szybki obiad.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Domowa bułka do burgerów

Bułki do burgerów

Autorem przepisu jest Maja Skorupska.
Przepis został opublikowany w serwisie Biokurier.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 2 hrs
Łączny czas 2 hrs 20 min
Porcje 8 sztuuk

Składniki
  

  • kubka mąki orkiszowej (570 g)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
  • kubka ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • nasiona sezamu do posypania
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego do posmarowania wierzchu przed posypaniem

Przygotowanie
 

  • W misce rozetrzyj świeże drożdże z połową wody, syropem z agawy i 1 łyżką mąki.
  • Odstaw na 15 min w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, po środku zrób dołek, wlej rozczyn drożdżowy, oliwę, zamieszaj od środka, a potem zagnieć ciasto.
  • Wyrabiaj je przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie (jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste możesz dodać ½ kubka mąki dodatkowo).
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h, aż podwoi objętość.
  • Po tym czasie podziel je na 8 części, z każdej uformuj kulkę, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 min, powinny się napuszyć.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Kiedy bułki wyrosną, posmaruj wierzch mlekiem roślinnym, ja użyłam migdałowego, posyp nasionami sezamu.
  • Piecz przez około 15 min, aż będą złociste na wierzchu.

Burgery w najnowszym numerze Biokuriera!

Kojarzone z niezdrowy jedzeniem i łączone z amerykańską kulturą burgery uczyniliśmy wiodącym tematem czerwcowego numeru Biokuriera. Zajrzyjcie koniecznie! Przeczytacie o ich niezwykle ciekawej historii, wegańskich burgerach oraz o sposobach na to, by uczynić amerykańskie kanapki zdrowszymi.

Najnowszy numer Biokuriera ukaże się ok. 10 czerwca. Szukajcie go w dobrych sklepach z ekologiczną żywnością albo zamówicie w prenumeracie indywidualnej.

Brak postów do wyświetlenia