Olej krokoszowy. Zalety “skarbu faraona”

Cenny olej krokoszowy powstaje w procesie tłoczenia na zimno nasion krokosza. W jego składzie znajduje się wiele pożądanych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Popularność produktu wynika również z bogactwa składników odżywczych, jakie oferuje. Dlaczego warto dodać go do swojej diety? Zapraszamy do zapoznania się z jego właściwościami i oryginalnym sposobami na przygotowanie.

Czym jest olej krokoszowy?

Jest pozyskiwany z nasion krokosza barwierskiego. To wysoka roślina z kolczastymi liśćmi oraz pomarańczowymi lub żółtymi kwiatami. Olej krokoszowy jest znany także jako szafranowy, gdyż zapewnia potrawom wyrazistą, szkarłatną barwę.

Za charakterystyczny kolor, który tworzy roślina, odpowiada kartamina. Zyskała swoją popularność setki lat temu, kiedy to wykorzystywano ją jako barwnik do ubrań. Wraz z upływem lat ludność poznawała kolejne właściwości oleju krokoszowego, dzięki którym zajął on ważne miejsce w pielęgnacji i jadłospisie.

Olej krokoszowy ‒ źródło substancji odżywczych

Bogaty skład krokosza zadecydował o jego wysokiej pozycji na rynku. Regularne stosowanie dostarcza do organizmu potrzebne kwasy tłuszczowe, takie jak:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
  • linolowy,
  • olejowy,
  • palmitynowy,
  • stearynowy,
  • arachidowy.

W produkcie nie zabrakło również witaminy A oraz E. Wartościowe składniki obecne w roślinie pozwoliły na jej szerokie zastosowanie w kosmetyce. Olej krokoszowy na włosy lub twarz to jeden z chętniej wybieranych domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Działanie płynu zostało wzmocnione o zawarte w nim fitosterole i flawonoidy, które poprawiają pamięć i wpływają na działanie układu krążenia.

Olej krokoszowy ‒ właściwości

Substancje zawarte w krokoszu wspierają odporność i chronią przed infekcjami. Obecny w nim kwas linolowy zapewnia również prawidłową przemianę materii i usprawnia pracę mózgu. Pozwala na lepszą koncentrację i skupienie, dlatego może podnieść efektywność w pracy.

Pozostałe składniki są cenne także dla osób, które poszukują sposobu na opóźnienie starzenia. Wielonienasycone kwasy omega-3 chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi postępującym wiekiem. Olej krokoszowy wykazuje właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi i tym samym redukuje ryzyko chorób układu krążenia. Zmniejsza szansę na takie schorzenia jak miażdżyca czy zawał serca. Zapewnia także piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Olej krokoszowy ‒ zastosowanie

Jeszcze kilka wieków temu zastosowanie oleju krokoszowego ograniczało się głównie do jego możliwości barwiących. Obecny w nim barwnik zapewniał głęboki, czerwony odcień dowolnej tkaninie. Dziś produkt ten odnajduje się przede wszystkim w kosmetyce. Jest ważnym elementem wielu zabiegów pielęgnacyjnych, które można wykonywać w domowym zaciszu.

Krokosz barwierski coraz odważniej wkracza także na rynek kulinarny. Jego lekko orzechowy smak dobrze łączy się z wieloma potrawami. Sprawdza się jako dodatek do dań na zimno, np. sałatek. Już kilka kropli cennego płynu wzbogaca organizm o ważne substancje odżywcze i wspiera jego pracę.

Sprawdź najlepsze oferty na olej krokoszowy

Olej krokoszowy na twarz

Obecność oleju szafranowego można zauważyć w licznych kosmetykach na twarz. Może być on zmieszany także z ulubionym kremem, co wzmocni działanie preparatu. Część osób stosuje go również jako wsparcie przy skórze trądzikowej.

Olej krokoszowy na włosy

Przy zabiegach kosmetycznych na włosy także wykorzystuje się ekstrakt z nasion krokosza barwierskiego. Maski wykonywane z jego użyciem wygładzają kosmyki i zmiękczają je. Regularne stosowanie pozwala uzyskać efekty na dłużej i sprawić, że pasma będą mocne, lśniące i przyjemne w dotyku.

Pielęgnacja ciała z olejem

Nawilżające działanie produktu może okazać się skuteczne również przy problematycznej skórze. Osoby zmagające się z łuszczycą, AZS lub innymi dolegliwościami naskórka chętnie sięgają po płynną wersję krokosza. Jest skuteczny przy codziennej pielęgnacji. Aby uzyskać optymalne efekty, warto skorzystać z relaksującej kąpieli z dodatkiem oleju lub dolać go do wybranego balsamu.

Substancja odnalazła zastosowanie jako sposób depilacji. Składniki zawarte w płynnej wersji rośliny mogą spowalniać wzrost nowych włosów, zapewniając tym samym gładką i aksamitną skórę. Może być ona użytkowana także po usunięciu niechcianego owłosienia. Dogłębnie nawilża i łagodzi podrażnienia, zapobiegając występowaniu nieestetycznych krostek po goleniu.

Olej krokoszowy w kuchni

Produkt nie może być wykorzystywany do smażenia. Mimo to jest doskonałym dodatkiem do wielu dań serwowanych na zimno. Oprócz klasycznej sałatki można go wykorzystać również jako element dipów i sosów. Uzupełni je o charakterystyczny, lekko orzechowy smak oraz szafranową barwę.

Może być stosowany także podczas gotowania na parze. Potrawy przyrządzane w ten sposób zyskują wówczas przyjemny aromat. Zalecane dawki płynu mieszczą się w 1 łyżce stołowej na dzień. Zbyt duże stężenie substancji w organizmie może skutkować bólami brzucha, nudnościami oraz wywołać działanie przeczyszczające.

Czy warto sięgać po olej krokoszowy?

Szerokie zastosowanie i właściwości oleju krokoszowego czynią go produktem, który warto mieć we własnym domu. Wspiera zdrowie i usprawnia funkcjonowanie układu krążeniowego. Pozwala zachować piękny i młody wygląd przez wiele lat. Działa na kondycję twarzy, włosów i paznokci, poprawiając ich prezencję.

Doskonale łączy się z innymi olejami, dlatego może być kolejnym elementem bogatej pielęgnacji. Dla uzyskania najlepszych efektów dobrze jest wybrać sprawdzony sklep internetowy ze zdrową żywnością, który zagwarantuje produkt wysokiej jakości. Na naszym blogu odnajdą Państwo więcej informacji i pysznych przepisów z olejem krokoszowym.

Agnieszka Gotówka

Brak postów do wyświetlenia