Teraz czytasz...
Trufle wegańskie bezglutenowe
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Trufle wegańskie bezglutenowe

Szybkie w wykonaniu, smaczne, zdrowe i ze składników ekologicznych. Taki przepis na trufle przesłała nam czytelniczka.  Autorka przepisu gwarantuje, że każdy smakosz po spróbowaniu będzie chciał wykonać je samodzielnie. To znakomita przekąska dla małych i dużych – zwłaszcza gdy brakuje nam czasu na pieczenie.

Składniki:
•    100g ekspandowanego amarantusa bio (plus ok. 20g do obtaczania truflowych kulek)
•    50g ekspandowanego prosa bio
•    200g syropu daktylowego bio
•    6 łyżek płatków lnianych bio (zamiast płatków lnianych można dodać bio nasiona Chia)
•    250g masła słonecznikowego bio (lub orzechowego)
•    250g kwaśnych konfitur z czarnej porzeczki bio (najlepiej własnego wyrobu)
•    ew. można dodać wcześniej namoczone  i osuszone rodzynki, czy wiórki kokosowe (w zależności co mamy w zanadrzu)

Wykonanie:
Powyższe składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy jednolitą masę, z której toczymy nieduże kuleczki. Na talerz wysypujemy trochę ekspandowanego amarantusa – w którym obtaczamy nasze trufle. Gotowe umieszczamy w papierowych foremkach do babeczek i wstawiamy do zamrażalnika na 2-3godziny, a następnie przechowujemy w lodówce (najlepiej smakują schłodzone).

Trufle są smaczne, zdrowe i pożywne. Można je podawać osobom uczulonym na gluten, orzechy (jeśli wykorzystamy masło słonecznikowe, które można zrobić samemu) czy mleko. Są dobre dla osób dbających o linię i sportowców, to także alternatywa łakoci dla dzieci.
Czas wykonania to ok. 20minut (ale należy doliczyć czas schładzania: 2-3 godziny).

[Wróć do spisu Eko deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]

Przepis i zdjęcie: Agnieszka Szeffler-Grudkowska

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.