Teraz czytasz...
Rolnictwo biodynamiczne ma 100 lat – konferencja i dyskusja

Rolnictwo biodynamiczne ma 100 lat – konferencja i dyskusja

Avatar photo

100 lat rolnictwa biodynamicznego i ekologicznego. Stowarzyszenie Demeter Polska we współpracy z Polskim Towarzystwem Antropozoficznym i Koalicją Żywa Ziemia organizują konferencję, aby przypomnieć  historię tego ruchu i dyskutować na temat przyszłości rolnictwa ekologicznego w Polsce.

100 lat temu, w czerwcu 1924 r. w Kobierzycach koło Wrocławia (wówczas Koberwitz) odbył się „Kurs rolniczy”, który dał początek rolnictwu biodynamicznemu. Wkrótce upowszechniło się ono także w Polsce. W okresie międzywojennym znane w całej Europie gospodarstwo biodynamiczne, położone w Szelejewie koło Gostynia (Wielkopolska), prowadził Stanisław Karłowski.

Ruch rolnictwa biodynamicznego przyczynił się do rozwoju rolnictwa ekologicznego na całym świecie. W Polsce zyskało ono szerszą popularność w latach osiemdziesiątych. Wyrazem tego było powstanie w 1989 r. pierwszej organizacji rolników ekologicznych EKOLAND.

Po wejściu Polski do Unii Europejskiej w 2004 r. rolnictwo ekologiczne objęte zostało wsparciem w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, zyskując nowe szanse rozwoju.

Wydarzenie zaplanowano na 23 maja 2024.

  • Termin: 23 maja 2024 r.
  • Miejsce: Elektrownia Powiśle
  • Sala: Lumen, 1. piętro (obok strefy gastronomicznej Food Hall) Warszawa, ul. Dobra 42

W programie konferencji:

Otwarcie konferencji – Paweł Bietkowski, Prezes Stowarzyszenia Demeter Polska

Żywność biodynamiczna ze znakiem Demeter  – żywność najwyższej jakości – prof. dr hab. Ewelina Hallmann, SGGW w Warszawie

Biodynamika i sztuka, czyli opowieść o unikatowym przedwojennym projekcie wybitnego polskiego grafika Franciszka Siedleckiego –  prof. UG dr hab. Monika Rzeczycka i prof. UG dr hab. Diana Oboleńska

Stanisław Karłowski z Szelejewa – pionier  rolnictwa biodynamicznego w Europie Środkowej  Paweł Bietkowski, prezes Stowarzyszenia Demeter Polska

Wyzwania dla ruchu biodynamicznego na nowe stulecie Jean-Michel Florin, przewodniczący Sekcji Rolniczej Goetheanum, Szwajcaria

Rolnictwo biodynamiczne – rynek i perspektywy jego rozwoju prof. dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans, SGGW w Warszawie

Żywność ekologiczna – zielone zamówienia publiczne prof. dr hab. Renata Kazimierczak, SGGW w Warszawie

Znaczenie rozwoju rolnictwa ekologicznego dla konsumentów i rolników Dorota Metera, Forum Rolnictwa Ekologicznego, Koalicja Żywa Ziemia

Dyskusja panelowa o żywności, żywieniu i przyszłości rolnictwa ekologicznego

W dyskusji udział wezmą: Paweł Bietkowski, prof. dr hab. Ewelina Hallmann, prof. dr hab. Renata Kazimierczak, prof. UG dr hab. Diana Oboleńska,

prof. UG dr hab. Monika Rzeczycka, prof. dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans Prowadzenie: Dorota Metera

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.