100 lat rolnictwa biodynamicznego i ekologicznego. Stowarzyszenie Demeter Polska we współpracy z Polskim Towarzystwem Antropozoficznym i Koalicją Żywa Ziemia organizują konferencję, aby przypomnieć historię tego ruchu i dyskutować na temat przyszłości rolnictwa ekologicznego w Polsce.
100 lat temu, w czerwcu 1924 r. w Kobierzycach koło Wrocławia (wówczas Koberwitz) odbył się „Kurs rolniczy”, który dał początek rolnictwu biodynamicznemu. Wkrótce upowszechniło się ono także w Polsce. W okresie międzywojennym znane w całej Europie gospodarstwo biodynamiczne, położone w Szelejewie koło Gostynia (Wielkopolska), prowadził Stanisław Karłowski.
Ruch rolnictwa biodynamicznego przyczynił się do rozwoju rolnictwa ekologicznego na całym świecie. W Polsce zyskało ono szerszą popularność w latach osiemdziesiątych. Wyrazem tego było powstanie w 1989 r. pierwszej organizacji rolników ekologicznych EKOLAND.
Po wejściu Polski do Unii Europejskiej w 2004 r. rolnictwo ekologiczne objęte zostało wsparciem w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, zyskując nowe szanse rozwoju.
Wydarzenie zaplanowano na 23 maja 2024.
- Termin: 23 maja 2024 r.
- Miejsce: Elektrownia Powiśle
- Sala: Lumen, 1. piętro (obok strefy gastronomicznej Food Hall) Warszawa, ul. Dobra 42
W programie konferencji:
Otwarcie konferencji – Paweł Bietkowski, Prezes Stowarzyszenia Demeter Polska
Żywność biodynamiczna ze znakiem Demeter – żywność najwyższej jakości – prof. dr hab. Ewelina Hallmann, SGGW w Warszawie
Biodynamika i sztuka, czyli opowieść o unikatowym przedwojennym projekcie wybitnego polskiego grafika Franciszka Siedleckiego – prof. UG dr hab. Monika Rzeczycka i prof. UG dr hab. Diana Oboleńska
Stanisław Karłowski z Szelejewa – pionier rolnictwa biodynamicznego w Europie Środkowej Paweł Bietkowski, prezes Stowarzyszenia Demeter Polska
Wyzwania dla ruchu biodynamicznego na nowe stulecie Jean-Michel Florin, przewodniczący Sekcji Rolniczej Goetheanum, Szwajcaria
Rolnictwo biodynamiczne – rynek i perspektywy jego rozwoju prof. dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans, SGGW w Warszawie
Żywność ekologiczna – zielone zamówienia publiczne prof. dr hab. Renata Kazimierczak, SGGW w Warszawie
Znaczenie rozwoju rolnictwa ekologicznego dla konsumentów i rolników Dorota Metera, Forum Rolnictwa Ekologicznego, Koalicja Żywa Ziemia
Dyskusja panelowa o żywności, żywieniu i przyszłości rolnictwa ekologicznego
W dyskusji udział wezmą: Paweł Bietkowski, prof. dr hab. Ewelina Hallmann, prof. dr hab. Renata Kazimierczak, prof. UG dr hab. Diana Oboleńska,
prof. UG dr hab. Monika Rzeczycka, prof. dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans Prowadzenie: Dorota Metera