BIOSLAVNOSTI w Starym Městě pachniały eko chlebem i miały smak wina ekologicznego

XI rocznik festiwalu BIOSLAVNOSTI był poświęcony tematyce Chleba i Wina. Teren siedziby firmy PRO-BIO wypełniło w sobotę 9 lipca ponad 3500 zwiedzających. Mieli oni możliwość skosztowania szerokiej gamy pieczywa ekologicznego, zyskania inspirujących przepisów kulinarnych, konsultacji ze specjalistami i zabrania do domu świeżego zakwasu chlebowego.

Domowy wypiek chleba

Pieczenie domowego chleba na zakwasie zawsze było i jest do dziś nieodłącznym elementem naszego dziedzictwa kulinarnego i kulturowego. Smaku i zapachu domowego chleba nie można niczym zastąpić. Staramy się pokazać, że aby upiec w łatwy sposób prawdziwy chleb, potrzeba zaledwie kilka podstawowych, ale za to wysokiej jakości składników – wyjaśnia Joanna Navrátilová z PRO-BIO.

Ekologiczne wino i piwo

W części dedykowanej winu ekologicznemu goście degustowali produkty czeskich winiarzy. -Winorośle można uprawiać bez używania zbędnych chemikaliów. Wino ekologiczne jest produktem naturalnym, który bazuje na jakości uprawianych ekologicznie składników i tradycyjnej metodzie wytwarzania. Nie zawiera pozostałości pestycydów lub innych składników syntetycznych i jest bogatsze w smaku i zapachu – mówi Joanna Navrátilová.

Nowość – orkiszowe bio piwo, ochrzczone przez przedstawicieli firmy oraz prezenterkę akcji, aktorkę Kamilę Špráchalovą, mianem Orkiszowy Przemytnik. -Jest to niepasteryzowane, niefiltrowane piwo typu pilzner. Jego nazwa jest związana z przemytem nasion pszenicy orkisz, które jako pierwsi po aksamitnej rewolucji 1989 r. przewieźliśmy, trochę nielegalnie, przez granicę z Austrią – żartuje Martin Hutař, założyciel firmy PRO-BIO.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W godzinach popołudniowych odwiedził BIOSLAVNOSTI Minister Rolnictwa Republiki Czeskiej Marian Jurečka, który wyróżnił działania firmy PRO-BIO i podziękował za organizację akcji mającej na celu promowanie żywności i rolnictwa ekologicznego. – Odwiedzający mogą na własne oczy zapoznać się z technologią produkcji żywności ekologicznej, a to z pewnością będzie miało wpływ na ich preferencje zakupowe. Doceniam również, że w regionie, gdzie nie ma zbyt wielu możliwości znalezienia pracy, stworzono firmę, która zatrudnia ponad 120 osób i oferuje produkty nie tylko na rynek czeski, ale również za granicę – nie szczędził pochwał minister Jurečka.

Wieczorne i nocne godziny wypełnił bogaty, zróżnicowany program muzyczny.

Kolejna edycja BIOSLAVNOSTI odbędzie się w sobotę 15 lipca 2017 r.

Brak postów do wyświetlenia