Maszyny do pieczenia chleba – jak wybrać?

Chleb to nie tylko pożywienie, to też symbol tego, jak żyjemy i jakie jest nasze podejście do zdrowia. Dla zainteresowanych wypiekiem własnego, zdrowego, pachnącego chleba polecamy dzisiejszy artykuł o maszynach do chleba. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na pieczenie w piekarniku to bardzo dobre rozwiązanie.

Jak działają maszyny do wypieku chleba?

Wręcz banalnie: wsypujemy składniki, dolewamy wodę lub mleko i włączamy odpowiedni program. Następuje automatyczne mieszanie (zwykle nieco głośne) lub miksowanie ciasta. Zazwyczaj są 2 mieszadła (maszyny z jednym mieszadłem polecamy jedynie dla singli, lub osób, które lubią piec dużo małych, sześciennych chlebków).

Urządzenia o rozbudowanych funkcjach pozwolą nam zrobić w domu różne typy ciasta: bezglutenowe, dietetyczne (np. bez soli), bułki, ciasto białe, razowe, bagietki, muffiny, ciasto na pizzę, makaron, duże, słodkie wypieki (placek drożdżowy). Niektóre maszyny do wypieku chleba mają nawet funkcję robienia dżemu.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Zdarza się, że urządzenia wyposażone są także w inne ciekawe opcje: podtrzymania ciepła po upieczeniu i opóźniony start. O kolejnych fazach wypieku często informuje nas sygnał dźwiękowy (w pewnych modelach dla niektórych za głośny).
Ile chleba można upiec jednorazowo? 1,5 kg chleba (w droższych modelach można ustawić wagę od 750 g, 1000 g do 1500 g), kilka niedużych bagietek.

Zużycie energii

Moc maszyn do wypieku chleba to ok. 750-800 W. Koszt prądu szacuje się podobnie, jak przy pieczeniu w piekarniku elektrycznym (wliczając czas wyrastania w około 30 stopniach przez godzinę i pieczenie w 200 stopniach przez kolejną), poniżej 2 kilowatów (około 1 złotówki za prąd plus cena składników).

Czas samego pieczenia: około 50 minut.

Pozostałe czynności to właśnie mieszanie i wyrastanie ciasta, w sumie trwa to w zależności od wybranego programu (a może ich być nawet kilkanaście) do 3 godz. Do maszyny wkładamy składniki, wlewamy wodę lub mleko, zamykamy i… nic innego nas nie interesuje. Po upływie przewidzianego w programie czasu wyjmujemy gotowy, pyszny, świeży chleb.

Eksploatacja

Automat do chleba powinien być łatwy w czyszczeniu, ale zwykle elementów nie można myć w zmywarce (powłoka zapobiegająca przywieraniu ciasta może się uszkodzić). Jeśli mamy kłopot z wyjęciem chleba z foremki do pieczenia (co nie powinno ale może się zdarzyć), to należy ją owinąć wilgotnym, płóciennym ręcznikiem kuchennym.
Dodatki do wypieków

Do wypieków warto dodać nasiona słonecznika, lnu, sezamu, pestki dyni, można posypać wierzch czarnuszką. Polecamy oczywiście mąkę orkiszową, otręby i mąkę razową, by chleb był bogatszy w błonnik i składniki mineralne, czyli po prostu smaczniejszy i zdrowszy. Niektórzy dodają zioła, żurawinę, rodzynki, czosnek, zasmażana cebulkę, mak, oliwki. Te i inne składniki dodatkowe podpowie nam nasz apetyt i wyobraźnia.

Drożdże można użyć świeże lub z proszku, ale zwykle lepiej sprawdzają się te pierwsze.

Wady maszyn do pieczenia chleba

Niestety nie wszystkie modele nadają się do ciężkiego chleba żytniego razowego, na zakwasie (maja za małą moc, ciasto nie wyrasta jak należy).

Czasem maszyna nie radzi sobie z mieszaniem ciasta przy brzegach i tam, przy górnej krawędzi trzeba jej czasem „pomóc”.
Menu użytkownika – trzeba zwrócić na to uwagę, bo zdarza się, że jest tylko w j. angielskim (i to u rodzimych producentów).
Sprzęt czasem umożliwia różne poziomy opiekania skórki, co zachęca wielu użytkowników. Z tym jednak bywa różnie, bo przecież większość urządzeń nie ma źródła ciepła z góry.

Zalecamy spróbowanie chleba u kogoś lub przetestowanie urządzenia, np. znajomych, by wiedzieć dokładnie czego oczekujemy i jakiego sprzętu szukać do własnej kuchni. To, że pyszne, domowe wypieki szybko znikają ze stołu, a rodzina domaga się więcej i nie chce nawet słyszeć o pieczywie ze sklepu, to już raczej zaleta.

Często producent dodaje książkę, lub płytę z przepisami. Wierzymy jednak, że nasi czytelnicy nie będą mieli żadnego problemu ze znalezieniem doskonałych przepisów na domowy chleb choćby w internecie. Wkrótce zaczniemy je także publikować na stronach Biokuriera.

Jeśli nie jesteśmy pewni, jaki przepis zastosować, a mimo zachowania proporcji pierwsze próby nam nie wychodzą, można wykorzystać gotowe mieszanki chlebowe bio, dostępne w sklepach z żywnością ekologiczną. Nie polecamy natomiast mieszanek konwencjonalnych, które bardzo często zawierają sztuczne dodatki a przecież nie po to pieczemy chleb w domu, by jeść „chemię”.

Małgorzata Górska

Brak postów do wyświetlenia