Czarny czosnek i jego właściwości

Targi Natura Food i beECO 2017 dały nam wiele inspiracji i pozwoliły zapoznać się z produktami, o których wcześniej jedynie słyszeliśmy. Dla mnie odkryciem był czarny czosnek, który zachwycił mnie nie tylko specyficznym wyglądem i zapachem, ale i właściwościami. Czy w niedługim czasie stanie się hitem wśród produktów ekologicznych?

Najpierw go poczułam – zapach czarnego czosnku przywodzi na myśl wędzoną śliwkę, jest przy tym bardzo intensywny. Podchodząc bliżej zobaczyłam wyglądające na zwęglone ząbki. To było coś, co mnie zaintrygowało. A że z natury jestem dociekliwa, zaczęłam zadawać pytania. Zdobytą wiedzą postanowiłam się podzielić.

Jak powstaje czarny czosnek?

Czarny czosnek jest produktem w pełni naturalnym. Poddany zostaje obróbce w specjalnym piecu, gdzie zachodzi reakcja pod wpływem ciepła. Nazywa się ją reakcją Maillarda, a cały  proces trwa nawet do 90 dni. To właśnie ona sprawia, że białe, jędrne ząbki stają się kleiste, miękkie i wręcz czarne. W takiej postaci nie tracą też swoich właściwości, wręcz przeciwnie: substancje aktywne i składniki mineralne stają się łatwiej przyswajalne.

Sądzi się, że czarny czosnek znany był już w starożytności. Wierzono, że wydłuża życia. Sugerowano nawet, że jego regularne spożywanie to recepta na nieśmiertelność. Pokochali go zwłaszcza Koreańczycy i Tajowie, którzy do dzisiaj wykorzystują czarny czosnek do przygotowywania wielu potraw. Ogromną popularnością cieszy się on również w Stanach Zjednoczonych. Powoli wkracza na rynek europejski.

Czarny znaczy lepszy?

O tym, że czosnek jest zdrowy i pełen wartości odżywczych nie trzeba nikogo przekonywać. To klasyk wśród naturalnych sposobów na przeziębienie i profilaktykę chorób układu krążenia. Dowiodły tego również badania naukowe prowadzone na przestrzeni kilkunastu lat w wielu krajach. Właściwości czarnego czosnku nie zostały jeszcze tak dogłębnie poznane, niemniej sądzi się, że ma dużo zalet. Wiele z nich jest tożsamych z tymi, które przypisuje się czosnkowi znanemu nam w tradycyjnej postaci:

  • działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie,
  • wzmacnia odporność i wspomaga układ immunologiczny w walce z drobnoustrojami,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi,
  • przeciwdziała procesom starzenia,
  • jest źródłem magnezu, wapnia i cynku,
  • korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci (dzięki obecności siarki).

– Czarna cebulka zawiera aż 18 różnych aminokwasów spośród 20 podstawowych. Dotychczasowa wiedza na jego temat pozwala sądzić, że ma aż dziesięciokrotnie więcej właściwości leczniczych niż biały czosnek. Pozytywnie wpływa na nasz układ krążeniowy, trawienny i odpornościowy

– mówi Arkadiusz Karbowski z Gospodarstwa Ekologicznego BIOKARBOWSKI, który swoją wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości czarnego czosnku pozyskuje z artykułów i publikacji ogólnie dostępnych.

Przy całym swoim prozdrowotnym fenomenie czosnek nie zawsze jednak spotyka się z akceptacją. Przeszkadza nam jego zapach i ostry smak. Nie sięgamy po niego w obawie przed oddechem, który pozostaje z nami na długo po jego spożyciu. Czarny czosnek jest pozbawiony wszystkich tych cech. Pachnie wędzoną śliwką, w smaku jest łagodny, a jego zapach szybko się ulatnia.

Do czego wykorzystuje się czarny czosnek?

W czarnym czosnku pokłada się ostatnio duże nadzieje. Z uwagą przyglądają mu się nie tylko zwolennicy produktów naturalnych, ale i kucharze. Szefowie kuchni dodają go do sosów, dipów i sałatek. Dobrze komponuje się z kolendrą i sezamem. Uzupełnia smak owoców morza i kurczaka. Niektórzy dodają go również do marynat. Jako że czarny czosnek ma nieco kleistą formę, łatwo nim smarować grzanki.

Obok czarnego czosnku pozyskiwanego w naturalnym procesie fermentacji na rynku pojawiły się również suplementy diety go zawierające. Producenci zapewniają, że spożycie jednej kapsułki dziennie pozwoli nam zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że żadna tabletka nie zastąpi nam dobrze zbilansowanej diety. Ich cena również nie zachęca – za produkty niektórych firm przyjdzie nam zapłacić nawet 100 złotych.

Gdzie kupić czarny czosnek?

Czarny czosnek dopiero wkracza na Polski rynek.

– Jego sprzedażą zajmuję się ponad dwa lata. Zyskałam już duże grono zadowolonych klientów, którzy regularnie po niego wracają. Popularność czarnego czosnku rośnie więc, i zainteresowanie nowych klientów także. Dzieje się tak dlatego, że o właściwościach czarnego czosnku mówi się coraz głośniej. Już znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości bakteriobójczych. W leczeniu przeziębień jest niezastąpiony

– mówi Bogumiła Krzycka z firmy JULEKO.

Czarny czosnek z powodzeniem można przygotować samodzielnie w domu. Jest to jednak proces czasochłonny i stosunkowo drogi (wymaga nieustannej pracy piekarnika przez ponad miesiąc). W Stanach Zjednoczonych jest produktem ogólnodostępnym, często spotykanym. W Anglii czarny czosnek zaczął pojawiać się już dużych sieciach handlowych. Dla Polaków stanowi nowość, z którą powoli zaczynamy się jednak oswajać.

– Czarny czosnek nie jest jeszcze produktem popularnym, ale jego właściwości i smak na pewno sprawią, że już niedługo na stałe zagości w naszych domowych apteczkach i kuchniach. Potrzeba tylko trochę czasu, aby informacja o czarnym czosnku była ogólnie dostępna. Konsumenci, którzy „trafili” na jego trop stają się jego fanami

– mówi Arkadiusz Karbowski z Gospodarstwa Ekologicznego BIOKARBOWSKI.

Czy Polacy zdecydują się bliżej poznać czarny czosnek? Na chwilę obecną jest to nadal produkt trudno dostępy, warto jednak o niego pytać w sklepach z ekologiczną żywnością lub poszukać go na stronach internetowych. Z całą pewnością wart jest poznania.