Teraz czytasz...
Jak smażyć na patelni grillowej
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Jak smażyć na patelni grillowej

Dania z grilla cieszą się uznaniem wielu osób. Choć kojarzą się głównie z sezonem letnim, dzięki patelniom grillowym można przyrządzać je przez cały rok! To wyjątkowe akcesoria, które sprzyjają przygotowaniu ulubionych potraw w domowym zaciszu. Jak powinno wyglądać smażenie na patelni grillowej, aby przygotowane na niej posiłki zachwycały smakiem? Oto nasze podpowiedzi

Jak smażyć na patelni grillowej i dlaczego warto?

Patelnie grillowe pozwalają na doskonałe odwzorowanie Twoich ulubionych potraw z grilla. Dzieje się tak za sprawą specjalnej budowy patelni. Grube dno równomiernie się nagrzewa, a przy tym długo zachowuje ciepło. Dodatkowo ma rowki, które sprawiają, że tłuszcz z potrawy nie pozostaje w niej, lecz ścieka na dno. Patelnia grillowa to najczęściej również patelnia nieprzywierająca, dlatego nie musisz obawiać się o przypalenie ulubionej potrawy. Co smażyć na patelni grillowej? Tak naprawdę wszystko, na co masz ochotę. Różnego rodzaju mięsa i ryby, a także warzywa z pewnością okażą się przepyszne. Możesz także pokusić się o grillowanie serów typu camembert czy boczniaków.

Patelnia grillowa – jak smażyć warzywa?

Warzywa z grilla mają niepowtarzalny smak oraz strukturę. Są lekko przypieczone z zewnątrz i soczyste w środku. Patelnia grillowa sprzyja uzyskaniu takiego efektu. Mamy dla Ciebie proste wskazówki co do tego, jak usmażyć na patelni grillowej warzywa, aby wydobyć z nich maksimum smaku. Przede wszystkim nie każde warzywo sprawdzi się w takiej formie przygotowania. Najlepiej grillować cebulę, cukinię, bakłażany, marchewkę i brokuły. Jak to zrobić? Wystarczy rozgrzać patelnię i umieścić na niej skropione oliwą plastry warzyw. Smaż je przez kilka minut po jednej i drugiej stronie. Jeśli chcesz, aby zyskały jeszcze więcej smaku, umieść je wcześniej w marynacie.

Jak smażyć łososia na patelni grillowej?

Musisz wiedzieć, że smażenie łososia na patelni grillowej to jeden z najlepszych sposobów na jego przygotowanie. Ryba w takim wydaniu wprost zachwyca walorami smakowymi. Poza tym jest o wiele zdrowsza niż ta smażona w tradycyjny sposób. A ciemne prążki, które powstają podczas smażenia, nadają jej apetyczny wygląd. Zresztą na patelni grillowej przygotujesz nie tylko łososia. Dobry wybór to również inne tłuste ryby takie jak karp czy makrela. Choć miłośnicy chudszych ryb także mogą sięgnąć po patelnię grillową. Zasada jest jedna – zawsze wybieraj nie mrożony, a świeży produkt. Zamrożona ryba łatwo się rozpada, tracąc w ten sposób nie tylko apetyczny wygląd, ale i smak.

Wobec tego, jak smażyć rybę na patelni grillowej? Odpowiednio wcześniej zamarynuj rybę. Do smażenia używaj tłuszczu w minimalnej ilości lub całkowicie z niego zrezygnuj, ponieważ wystarczająco dużo wytopi się go z ryby. Rybę pokrój w cienkie filety – w innym wypadku mogą być surowe w środku. Patelnię mocno rozgrzej. Możesz smażyć rybę ze skórką – wtedy zacznij od strony bez skórki. Odwróć ją, gdy mięso zyska biały kolor i pojawią się na nim brązowe paski. Pamiętaj, aby podkręcić ogień mocniej niż przy smażeniu z panierką.

Jak smażyć pierś z kurczaka na patelni grillowej?

Pierś z kurczaka to jedna z najczęściej smażonych na patelni grillowej potraw. Nic dziwnego, smakuje naprawdę dobrze. Ale pod jednym warunkiem – konieczne jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Nie powinno być zbyt grube, dlatego delikatnie je rozbij. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby pokroić je w drobną kostkę. Następny ważny krok to sporządzenie marynaty, dzięki której pierś nie będzie zbyt sucha. Wykonasz ją na bazie oliwy czy jogurtu. Kolejna kwestia to mocne rozgrzanie patelni. Zalecana temperatura to 200-225 °C. Aby upewnić się, że jest odpowiednia, umieść na patelni mały kawałek mięsa i sprawdź, jak się zachowuje. Nie należy także przesadzać z czasem smażenia. Wystarczy kilka minut dla każdej strony. Dzięki temu pierś stanie się krucha, ale nie sucha. Tak przygotowanego kurczaka można podawać na ciepło i zimno.

Jak smażyć karkówkę na patelni grillowej, aby smakowała naprawdę wybornie?

Jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie karkówki to właśnie grillowa patelnia. Jak smażyć na niej tego typu mięso? Podobnie jak w przypadku kurczaka i ryby kluczowe jest odpowiednie przygotowanie karkówki i oczywiście dobrej jakości patelnia. Dlatego jeszcze przed rozpoczęciem smażenia umyj mięso, pokrój je na dość cienkie kawałki, a następnie delikatnie ponakłuwaj. Teraz umieść je w marynacie – przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Czas na smażenie! Podstawa to oczywiście rozgrzana patelnia. Dodatkowo możesz bardzo cienko posmarować ją olejem, np. za pomocą pędzelka. Mięso powinno początkowo smażyć się przez 5-6 minut z każdej strony na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i smaż je jeszcze przez 1-2 minuty. Po smażeniu warto włożyć karkówkę na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Opisana metoda to również dobry sposób na to, jak smażyć kotlety na patelni grillowej. W tym wypadku bardzo cienkie kawałki wymagają zaledwie minuty smażenia, a grubsze mniej więcej 5 minut.

Zobacz także


Jak smażyć steki na patelni grillowej, aby uzyskać właściwy stopień wysmażenia?

Steki wołowe z patelni grillowej to prawdziwa uczta. Ale przygotowując je, musisz pamiętać o kilku zasadach. Zacznijmy od tego, aby nigdy nie smażyć mięsa wyjętego prosto z lodówki. Dzięki temu steki przysmażą się równo na całej powierzchni. Przed wrzuceniem ich na patelnię, koniecznie je posól, w innym wypadku sól nie będzie mogła przeniknąć do ich wnętrza. Temperatura smażenia nie powinna być niższa niż 150°C. Użyj też niewielkiej ilości tłuszczu. Ale nie masła, ponieważ spali się w tak wysokiej temperaturze! Podczas smażenia nie nakłuwaj mięsa i najlepiej go nie dotykaj. Przewracaj je za pomocą drewnianej łopatki.

Teraz przyjrzymy się różnym stopniom wysmażenia. Bierzemy tutaj pod uwagę steki o grubości 3-5 cm smażone z każdej strony.

  • 30 sekund – wysmażenie blue,
  • 1 minuta – mięso krwiste,
  • 1,5 minuty – średnio wysmażone,
  • 2-3 minuty – mocno wysmażone.

Wszelkie patelnie i innego rodzaju akcesoria, które przydadzą Ci się w smażeniu steków (oraz innych mięs) oferuje sklep florina.pl!

zdjęcie główne – autor – Svetlana Kolpakova

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.