Składniki:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 25 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: 12 szt. o średnicy 5 cm
Składniki mokre
mus z 3 bananów (300 g)
150 ml oleju słonecznikowego BIO
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
100 g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki BIO
2 łyżki soku z limonki (opcjonalnie jeśli dozwolone)
Składniki suche
300 g mąki orkiszowej jasnej BIO
1 płaska łyżka kamienia winnego
100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego (drobny) BIO
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej BIO do oprószenia truskawek
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy mąką ziemniaczaną i odstawiamy
Banany miksujemy na mus (u mnie przy użyciu blendera), dodajemy sok z limonki (jeśli dozwolony), ekstrakt wanilii i olej, dokładnie mieszamy (wszystko wymieszałam w blenderze na gładką masę)
Do mokrych składników dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy całość
Mąkę przesiewamy, dodajemy kamień winny, drobny cukier, całość mieszamy
Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy całość łyżką, do momentu połączenia się składników
Gotowe ciasto rozkładamy do 12 papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek
Pieczemy przez ok. 20-25 minut, do czasu gdy muffiny będą rumiane (możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche)
Przekładamy muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę
Schłodzone babeczki ustrajamy polewą karobową i świeżymi truskawkami
Wskazówki:
Można użyć innych owoców dozwolonych zamiast truskawek.
Należy uważać przy rozkładaniu ciasta do papilotek, aby raczej równo
rozłożyć zmieszane z ciastem owoce. Gdy będzie ich za dużo w jednej
babeczce, będzie ona zbyt ciężka i mniej wyrośnięta.
Użyjmy raczej bardziej dojrzałych bananów.
autorka przepisu: Katarzyna Jankowska
http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/