Go Back
+ servings

Wegański gulasz węgierski

Wegański gulasz węgierski to propozycja dobra na obiad i kolację. Możesz ugotować jego większą ilość i przechować w słoiku, by wykorzystać wtedy, gdy nie będzie czasu na gotowanie.
Autorką przepisu jest Natalia Krupska, autorka książki "Vege Lunchbox", która ukazała się nakładem wydawnictwa Pascal. Znajdziecie w niej również przepis na wegańskie leczo.
Servings 1
Kalorie 404 kcal

Składniki
  

  • 140 g papryki
  • 130 g ziemniaków
  • 50 g marchwi
  • 130 g pieczarek
  • 90 g wędzonego tofu
  • 90 g cebuli
  • 25 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 garść natki pietruszki
  • 5 ml oleju rzepakowego
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka (zwykle zawiera sól, ale jeśli nie ma jej w składzie, można dosolić)
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie
 

  • Tofu wyciągamy z opakowania i odsączamy z nadmiaru wody.
  • Warzywa i grzyby myjemy, kroimy w większą kostkę.
  • Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni. Kładziemy na nią tofu pokrojone w kostkę oraz cebulę i czekamy, aż się zeszkli.
  • Dodajemy pieczarki. Czekamy do momentu, kiedy puszczą soki i woda z nich odparuje.
  • Na patelnię wrzucamy wtedy resztę warzyw i smażymy około 3 minuty.
  • Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i zalewamy całość wodą.
  • Gotujemy 20 minut na średnim ogniu.

Wartości odżywcze

Kalorie: 404kcal
Słowa kluczowe gulasz wegański, kuchnia roślinna, wegańskie potrawy
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!