Mąkę wymieszaj z masłem i solą.
Dodaj wrzątek, wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto. Podzieli na osiem części.
Każdą z nich wałkuj na okrągłe placki o grubości ok. 1 mm i średnicy 20 cm. Jak to zrobić? Wystarczy przewałkować raz, obrócić o 45°, następnie przewałkować raz, obrócić o 45° itd. Powtarzać do uzyskania pożądanej grubości.
Patelnię z grubym dnem (najlepiej żeliwną) dobrze rozgrzej. Kładź rozwałkowane placki i smaż na suchej patelni do zrumienienia z obu stron. Z każdej strony smaż 45–60 sek, nie dłużej.
Usmażone placki od razu przykryj wilgotną ściereczką – dzięki temu tortilla nie będzie się łamać.
Na usmażone placki nałóż warstwę serka śmietankowego (wymieszanego wcześniej z solą, pieprzem i innymi przyprawami), następnie sałatę, pesto z bazylii i na końcu pokrojone pomidory. Zwiń ciasto w rulonik, pokrój na kilka części.
By przygotować domowe pesto z bazylii zblenduj kilka gałązek bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, soli, pieprzu i sera żółtego cheddar.