Go Back
+ servings

Pieczona owsianka z owocami

Przepis pochodzi z książki "Karmię piersią, jem zdrowo" Magdaleny Czyryndy-Koledy i Moniki Stromkie-Złomaniec.
Servings 2
Kalorie 507 kcal

Składniki
  

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 250 ml mleka 2% lub mleka owsianego bez cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 1 mały banan
  • 200 g ulubionych owoców sezonowych, np. maliny, czarne jagody, truskawki
  • szczypta cynamonu
  • odrobina masła do wysmarowania formy

Przygotowanie
 

  • Drobne owoce umyj i osusz na ręczniku papierowym (w okresie zimowym
    możesz użyć owoców mrożonych).
  • Płatki migdałowe podpraż chwilę na suchej patelni.
  • Banana pokrój w kostkę.
  • Jajka roztrzep widelcem.
  • Mleko podgrzej z dodatkiem wiórków kokosowych.
  • Do mleka dosyp płatki owsiane i odstaw na ok. 10–15 min do napęcznienia.
  • Dodaj jajka, pokrojone banany, cynamon i owoce. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  • Gotową masę owsiankową przełóż do naczynia do zapiekania, wysmarowanego delikatnie masłem.
  • Piecz owsiankę w temperaturze 180°C przez 30 min lub do momentu, aż się zarumieni.
  • Po ostygnięciu i posypaniu płatkami migdałowymi owsianka jest gotowa do spożycia.

Wartości odżywcze

Kalorie: 507kcal
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!