Pieczona owsianka z owocami
Przepis pochodzi z książki "Karmię piersią, jem zdrowo" Magdaleny Czyryndy-Koledy i Moniki Stromkie-Złomaniec.
Servings 2
Kalorie 507 kcal
- 100 g płatków owsianych górskich
- 250 ml mleka 2% lub mleka owsianego bez cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 jajko
- 1 mały banan
- 200 g ulubionych owoców sezonowych, np. maliny, czarne jagody, truskawki
- szczypta cynamonu
- odrobina masła do wysmarowania formy
Drobne owoce umyj i osusz na ręczniku papierowym (w okresie zimowymmożesz użyć owoców mrożonych). Płatki migdałowe podpraż chwilę na suchej patelni.
Banana pokrój w kostkę.
Jajka roztrzep widelcem.
Mleko podgrzej z dodatkiem wiórków kokosowych.
Do mleka dosyp płatki owsiane i odstaw na ok. 10–15 min do napęcznienia.
Dodaj jajka, pokrojone banany, cynamon i owoce. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Gotową masę owsiankową przełóż do naczynia do zapiekania, wysmarowanego delikatnie masłem.
Piecz owsiankę w temperaturze 180°C przez 30 min lub do momentu, aż się zarumieni.
Po ostygnięciu i posypaniu płatkami migdałowymi owsianka jest gotowa do spożycia.
Kalorie: 507kcal