Go Back

Komosa ryżowa ze szparagami i truskawkami

Autorką przepisu jest Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek "Mama Alergia Gotuje".
Przepis na komosę ryżową ze szparagami i truskawkami został opublikowany w drukowanym czasopiśmie Biokurier (3/2021).
Czas przygotowania 25 min
Porcje 2
Kalorie 613 kcal

Składniki
  

  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 5-7 zielonych szparagów
  • 8 truskawek
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
  • sok z cytryny
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały – do smaku

Przygotowanie
 

  • Komosę ryżową wsyp do sitka lub garnka, kilka razy dokładnie wypłucz zimną wodą.
  • Przełóż ją do średniej wielkości garnka i zalej 190 ml wody, dodaj sól.
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cała woda wsiąknie w komosę.
  • Zsuń garnek z palnika i pozostaw pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, odparuj komosę.
  • Szparagi umyj, odłam twardą część, pokrój na mniejsze kawałki.
  • W niedużym garnku zagotuj wodę i włóż do niej oczyszczone szparagi, gotuj 5 minut, odcedź na durszlaku.
  • Truskawki umyj i obierz z szypułek, pokrój w plasterki.
  • Rozgrzej olej, dodaj ugotowaną komosę, dopraw ją startym imbirem, sokiem z cytryny, solą
    i pieprzem, dodaj ugotowane szparagi, zamieszaj.
  • Przełóż komosę na talerze i posyp ją truskawkami.
  • Podaj na stół od razu po przygotowaniu.