Komosę ryżową wsyp do sitka lub garnka, kilka razy dokładnie wypłucz zimną wodą.
Przełóż ją do średniej wielkości garnka i zalej 190 ml wody, dodaj sól.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cała woda wsiąknie w komosę.
Zsuń garnek z palnika i pozostaw pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, odparuj komosę.
Szparagi umyj, odłam twardą część, pokrój na mniejsze kawałki.
W niedużym garnku zagotuj wodę i włóż do niej oczyszczone szparagi, gotuj 5 minut, odcedź na durszlaku.
Truskawki umyj i obierz z szypułek, pokrój w plasterki.
Rozgrzej olej, dodaj ugotowaną komosę, dopraw ją startym imbirem, sokiem z cytryny, soląi pieprzem, dodaj ugotowane szparagi, zamieszaj. Przełóż komosę na talerze i posyp ją truskawkami.
Podaj na stół od razu po przygotowaniu.