Go Back
Piernik staropolski dojrzewający

Staropolski piernik dojrzewający

Składniki
  

  • ½ kg miodu
  • 2 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szkol. zimnego mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 torebki przyprawy do piernika cynamon, goździki, imbir, kardamon
  • 1 l powideł śliwkowych do przełożenia piernika

Polewa czekoladowa

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 250 g orzechów włoskich

Przygotowanie
 

  • Sodę rozpuść w ziemnym mleku.
  • Miód, masło, cukier podgrzewaj stopniowo i wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.
  • Do letniej masy dodawaj stopniowo: mąkę pszenną, jajka, sodę wymieszaną w mleku, sól oraz przyprawę korzenną. Dokładnie wyrób ciasto.
  • Z ciasta uformuj kulę i przełóż ją do kamionkowego garnka, przykryj lnianą ściereczką.
  • Odkładamy ciasto na co najmniej 2 tygodnie, a najlepiej na 4-6 tygodni w chłodne miejsce (lodówka lub piwnica).
  • Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj i wyłóż na blachę. Piecz aż zacznie nabierać kolorów (ok. 20 min)
  • Uwaga: blaty są twarde po upieczeniu, ale po 2 dniach kruszeją.
  • Ochłodzone placki przełóż powidłami.
  • Bezpośrednio po przełożeniu piernik nakryj arkuszem czystego papieru do pieczenia i równomiernie obciąż deseczką lub odpowiedniej wielkości książkami. Odstaw na dobę, następnie pokrój piernik na trzy części.
  • Zrób polewę: do rondelka przelej śmietankę i dodaj połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewaj i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa stanie się jednolita.
  • Polewą polej piernik (nie zapomnij o bokach ciasta). Posyp posiekanymi orzechami. Odstaw do ostudzenia.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!