Sodę rozpuść w ziemnym mleku.
Miód, masło, cukier podgrzewaj stopniowo i wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.
Do letniej masy dodawaj stopniowo: mąkę pszenną, jajka, sodę wymieszaną w mleku, sól oraz przyprawę korzenną. Dokładnie wyrób ciasto.
Z ciasta uformuj kulę i przełóż ją do kamionkowego garnka, przykryj lnianą ściereczką.
Odkładamy ciasto na co najmniej 2 tygodnie, a najlepiej na 4-6 tygodni w chłodne miejsce (lodówka lub piwnica).
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj i wyłóż na blachę. Piecz aż zacznie nabierać kolorów (ok. 20 min)
Uwaga: blaty są twarde po upieczeniu, ale po 2 dniach kruszeją.
Ochłodzone placki przełóż powidłami.
Bezpośrednio po przełożeniu piernik nakryj arkuszem czystego papieru do pieczenia i równomiernie obciąż deseczką lub odpowiedniej wielkości książkami. Odstaw na dobę, następnie pokrój piernik na trzy części.
Zrób polewę: do rondelka przelej śmietankę i dodaj połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewaj i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa stanie się jednolita.
Polewą polej piernik (nie zapomnij o bokach ciasta). Posyp posiekanymi orzechami. Odstaw do ostudzenia.