Go Back

Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe dodane do świeżej bułki lub gofrów smakują wybornie. Nic zatem dziwnego, że to jedne z częściej przygotowywanych przetworów na zimę.
Autorką przepisu jest Agnieszka Szeffler-Grudkowska.

Składniki
  

  • 2,5 kg śliwek
  • 1 kg cukru
  • 20 dag kakao
  • 2 cukry wanilinowe opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Śliwki umyj, usuń pestki.
  • Wrzuć do dużego garnka i je rozdrobnij, np. za pomocą blendera.
  • Dodaj cukier i postaw na ogień. Po zagotowaniu zdejmij pokrywkę, postaw na niewielkim ogniu i gotuj 2 godziny.
  • Nie zapomnij o mieszaniu powideł co jakiś czas. Użyj do tego drewnianej łyżki. Jeśli pojawią się tzw. szumowiny, zbierz je.
  • Po 2 godzinach gotowania dodaj kakao i cukier waniliowy.
  • Zblenduj wszystko na jednolitą masę, następnie zostaw na małym ogniu przez 3-5 minuty.
  • Włóż powidła do wyparzonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem.
Słowa kluczowe powidła
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!