Go Back
Lasagne (lazania)

Lasagne [przepis krok po kroku]

Lasagne to tradycyjny danie kuchni włoskiej. Jest smaczne i sycące. Najlepiej smakuje zrobione samodzielnie od początku do końca. Katarzyna Kosmala, autorka przepisu, podpowiada, jak to zrobić.

Składniki
  

Makaron do lasagne

  • 300 g mąki do makaronu
  • łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju

Sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 600 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Sos boloński

  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 200 ml wina białego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l pasaty pomidorowej

100 g sera starego żółtego

    Przygotowanie
     

    • Połącz składniki na makaron i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż stanie się elastyczne.
    • Ciasto podziel na kilka części i każdą rozwałkuj. Przepuść przez maszynkę do makaronu, zaczynając od najgrubszego do najcieńszego.
    • Aby ciasto było lepsze i odpowietrzone, należy składać i przepuszczać je przez maszynkę po kilka razy.
    • Zrób sos beszamelowy: roztop masło, dodaj mąkę i podsmaż ok. 3 minuty. Wolno wlewaj mleko i mieszaj. Zagotuj, dopraw solą i startą gałką muszkatołową.
    • Przygotuj sos boloński: cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na złoto. Dodaj mięso mielone oraz marchewkę startą na tarce, smaż ok. 15 minut. Dodaj wino i duś aż odparuje. Dodać pasatę oraz koncentrat pomidorowy. Smaż na małym ogniu ok. 40 minut.
    • Nagrzej piekarnik do 180°C. Ułóż płaty makaronu.
    • Na płatach równomiernie rozprowadź sos boloński i posyp startym serem.
    • Nałóż kolejną warstwę płatów makaronowych i powtórz tak cztery razy (ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy i ser).
    • Naczynie przykryj folią aluminiową lub pokrywką, w połowie pieczenia zdejmij.
    • Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
    •  Po wyjęciu odstaw na 10 minut i dopiero krój.
    Słowa kluczowe kuchnia włoska
    Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!