Połącz składniki na makaron i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż stanie się elastyczne.
Ciasto podziel na kilka części i każdą rozwałkuj. Przepuść przez maszynkę do makaronu, zaczynając od najgrubszego do najcieńszego.
Aby ciasto było lepsze i odpowietrzone, należy składać i przepuszczać je przez maszynkę po kilka razy.
Zrób sos beszamelowy: roztop masło, dodaj mąkę i podsmaż ok. 3 minuty. Wolno wlewaj mleko i mieszaj. Zagotuj, dopraw solą i startą gałką muszkatołową.
Przygotuj sos boloński: cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na złoto. Dodaj mięso mielone oraz marchewkę startą na tarce, smaż ok. 15 minut. Dodaj wino i duś aż odparuje. Dodać pasatę oraz koncentrat pomidorowy. Smaż na małym ogniu ok. 40 minut.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Ułóż płaty makaronu.
Na płatach równomiernie rozprowadź sos boloński i posyp startym serem.
Nałóż kolejną warstwę płatów makaronowych i powtórz tak cztery razy (ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy i ser).
Naczynie przykryj folią aluminiową lub pokrywką, w połowie pieczenia zdejmij.
Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Po wyjęciu odstaw na 10 minut i dopiero krój.