Go Back
gazpacho andaluzyjskie

Gazpacho andaluzyjskie

Tradycyjne, idealne w smaku i sycące gazpacho andaluzyjskie w wersji prostej do przygotowania.
Autorką przepisu jest Maja Skorupska.

Składniki
  

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • ½ cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 6 pomidorów
  • 1-2 średnie ogórki
  • 2-3 kawałki chleba najlepiej czerstwego
  • 2 łyżki octu sherry albo innego z czerwonego wina
  • szczypta soli, pieprzu i kminu rzymskiego
  • 4-5 łyżek oliwy
  • odrobina wody albo kilka kostek lodu

Przygotowanie
 

  • Przekrój obie papryki na pół, usuń nasiona, pokrój na grube kawałki.
  • Posiekaj grubo cebulę i czosnek.
  • Pomidory ze skórką pokrój na grube kawałki, ogórek ze skórką na dużą kostkę.
  • Wszystkie warzywa wrzuć do kielicha blendera.
  • Połam chleb na drobne kawałki, wrzuć do reszty składników, dodaj ocet, odrobinę wody, oliwę, przyprawy i zblenduj dokładnie.
  • Do blendowania najlepiej jest wrzucić kilka kostek lodu zamiast wody, dzięki czemu zupa nie ulegnie podgrzaniu i zachowa najlepszy smak.
  • Zupę podawaj schłodzoną, udekorowaną pokrojoną w drobną kosteczkę papryką, ogórkiem, kosteczkami opieczonego chleba i polaną oliwą.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!