Go Back
chłodnik z pomidorów

Zupa gazpacho – przepis na hiszpański chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów jest doskonałą potrawą na ciepłe dni. Przygotujesz go szybko i z łatwo dostępnych składników (sezonowych!).
Polecamy też inne przepisy na chłodniki, które znajdziesz w naszym serwisie.
Przepis pochodzi z książki "Ziołowe smaki" Katarzyny Kosmali.

Składniki
  

  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, szczypta chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do podania:

  • 1 ogórek zielony
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • listki bazylii
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie
 

  • Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na maśle klarowanym.
  • Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę, następnie przełóż do garnka, zalej taką ilością wody, aby je zakryło.
  • Dodaj podsmażony czosnek z cebulą.
  • Gotuj razem do miękkości warzyw, dodaj świeżą bazylię i utrzyj blenderem.
  • Dopraw do smaku i włóż do lodówki. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
  • Podawaj z grzankami.
Słowa kluczowe chłodnik
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!