Go Back
+ servings
gazpacho

Gazpacho – zupa chłodnik na lato

Gazpacho w tej wersji świetnie nadaje się na upalne dni. Syci i nawadnia, a do tego dobrze smakuje.
Autorem przepisu są Joanna i Michał Litwińscy. Możecie również znaleźć go w letnim numerze Biokuriera (3/2023), który dostępny jest w dobrych sklepach z ekologiczną żywnością. By jednak mieć pewność, że magazyn do Was dotrze, zachęcamy do zamawiania prenumeraty indywidualnej (cena za 5 numerów to 60 zł).
Biokuriera możecie też przeczytać on-line.
Servings 2 porcje

Składniki
  

  • 1 kromka pieczywa bez skórki u nas pełnoziarnistego
  • 0,5 kg pomidorów
  • ½ małej cebuli
  • 1 ogórek gruntowy
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie
 

  • Kromkę chleba bez skórek namocz w wodzie.
  • Sparz pomidory i obierz ze skórki.
  • Pokrój na kawałki: pomidory, cebulę, ogórka i paprykę.
  • Do blendera wrzuć pokrojone warzywa, czosnek oraz odsączony z wody chleb.
  • Dodaj sól, pieprz, ocet jabłkowy, sok z limonki oraz oliwę z oliwek.
  • Miksuj przez minutę.
  • Przed podaniem włóż do lodówki na minimum godzinę.
Słowa kluczowe chłodnik
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!