Go Back
dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu w białej misce

Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatów czarnego bzu to idealny dodatek do kanapek i babeczek. Warto przygotować choć kilka słoiczków, by móc cieszyć się jego smakiem podczas zimowych wieczorów.
Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

  • 20 kwiatów bzu baldachimów
  • sok z jednej cytryny
  • 900 g truskawek odszypułkowanych i umytych
  • cukier żelujący najlepiej 3:1 + 330 g cukru według instrukcji na opakowaniu

Przygotowanie
 

  • Oderwij kwiaty bzu czarnego od szypułek (dodajemy jedynie malutkie kwiaty, bez zielonych części).
  • Truskawki przełóż do garnka i gotuj z cukrem żelującym i cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pod koniec gotowania do truskawek dodaj sok z cytryny oraz przygotowane kwiaty czarnego bzu i razem gotuj.
  • Gotowy dżem przełóż do przygotowanych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
Słowa kluczowe czarny bez, dżem, truskawki
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!