Go Back
omlet z warzywami i boczniakami na talerzu

Omlet koperkowy z boczniakami i warzywami

Omlet koperkowy z boczniakami i warzywami będzie dobry na śniadanie, ale sprawdzi się też na kolację. Jest smaczny i pożywny, a przy tym bardzo sycący.
Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

Omlet

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła klarowanego

Farsz

  • 5 szt. boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka czarnych oliwek
  • ½ cukinii
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • rzeżucha lub inne kiełki
  • 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia

Przygotowanie
 

  • Przygotuj farsz: na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną w kostkę cebulę, wszystko podsmaż.
  • Dodaj boczniaki pokrojone w paski i usmaż.
  • Dodaj cukinię i paprykę pokrojoną w kostkę i smaż aż warzywa i grzyby będą miękkie.
  • Dodaj kukurydzę i dopraw do smaku.
  • Przygotuj omlet: białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z solą, dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.
  • Dodaj mleko i mąkę, wymieszaj, dodaj posiekany koperek, dopraw pieprzem.
  • Rozpuść masło i wylej masę jajeczną i przykryj.
  • Na małym ogniu podgrzewaj omlet tak długo aż jajka się zetną, następnie dołóż talerz i przekręć patelnie na drugą stronę, po czym delikatnie zsuń omlet na patelnię i podsmażać z drugiej strony ok. 3-5 minut.
  • Wyłóż przygotowany farsz, ułóż czarne oliwki i posyp rzeżuchą.
Słowa kluczowe omlety
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!