Go Back
spaghetti carnonara na patelni

Carbonara [prosty i tani przepis]

Carbonara to klasyka włoskiej kuchni. – Połączenie sprężystego makaronu, boczki, kremowego sosu jajecznego i pieprzu to również kwintesencja tego, co dobre w taniej domowej kuchni – przekonuje Paweł Płaczek, autor książki "Menu kryzysowe", z której pochodzi poniższy przepis.

Składniki
  

  • 200 g makaronu typu spaghetti
  • 100 g wędzonego podgardla (można użyć boczku)
  • 2 jajka
  • 50 g sera pecorino albo parmezanu (świetnie sprawdzi się też bursztyn)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • spora chochla wody po ugotowaniu makaronu

Przygotowanie
 

  • Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.
  • Sparzone jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i roztrzepujemy.
  • Dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach i całość dokładnie mieszamy.
  • Podgardle albo boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię.
  • Smażymy, aż mięso stanie się złociste i wytopi się z niego tłuszcz.
  • Na tak usmażone mięso wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy i odstawiamy
    z ognia.
  • Dodajemy masę jajeczną i całość delikatnie mieszamy.
  • Dolewamy gorącą wodę pozostałą po gotowaniu makaronu. Jajka powinny stworzyć kremowy sos.
  • Podajemy od razu po przygotowaniu.
Słowa kluczowe carbonara, makaron, spaghetti
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!