Carbonara [prosty i tani przepis]
Carbonara to klasyka włoskiej kuchni. – Połączenie sprężystego makaronu, boczki, kremowego sosu jajecznego i pieprzu to również kwintesencja tego, co dobre w taniej domowej kuchni – przekonuje Paweł Płaczek, autor książki "Menu kryzysowe", z której pochodzi poniższy przepis.
- 200 g makaronu typu spaghetti
- 100 g wędzonego podgardla (można użyć boczku)
- 2 jajka
- 50 g sera pecorino albo parmezanu (świetnie sprawdzi się też bursztyn)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- spora chochla wody po ugotowaniu makaronu
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.
Sparzone jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i roztrzepujemy.
Dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach i całość dokładnie mieszamy.
Podgardle albo boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię.
Smażymy, aż mięso stanie się złociste i wytopi się z niego tłuszcz.
Na tak usmażone mięso wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy i odstawiamyz ognia. Dodajemy masę jajeczną i całość delikatnie mieszamy.
Dolewamy gorącą wodę pozostałą po gotowaniu makaronu. Jajka powinny stworzyć kremowy sos.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Słowa kluczowe carbonara, makaron, spaghetti