Go Back
domowe ciasteczka zbożowe ułożone na drewnianej desce

Ciasteczka zbożowe

Ciasteczka zbożowe to zdrowa alternatywa dla słodkich przekąsek. Można zrobić je razem z dziećmi. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a potrzebne produkty znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.
Z podanej ilości składników otrzymasz 15-17 ciasteczek o średnicy 5 cm.
Autorami przepisu na ciasteczka zbożowe są Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga "Ze zdrowiem mi do smaku".

Składniki
  

  • 200 g jabłek
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g otrębów żytnich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie
 

  • Jabłko zblenduj na gładką masę.
  • Dodaj jajka, miękkie masło i miód. Zmiksuj.
  • Dodaj otręby, wiórki kokosowe, rodzynki oraz kawałki czekolady.
  • Dokładnie wymieszaj i pozostaw do nasiąknięcia na ok. 20 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
  • Formuj ciasteczka o średnicy około 5 cm.
  • Wierzch posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Piecz 25 minut do zrumienienia.
Słowa kluczowe ciasteczka, otręby, zdrowe ciastka
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!