Na wielkanocnym stole w wielu polskich domach pojawi się żurek. Jak go przygotować domowym sposobem? W pierwszej kolejności potrzebujemy zrobić zakwas. Kiedy będzie już gotowy, możecie zacząć gotować żurek. Pamiętajcie o dobrej jakości dodatkach: białej kiełbasie i jajku. Przepis na żurek krok po kroku zdradza Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki". Znajdziecie go w najnowszym wydaniu drukowanego Biokuriera, którego możecie też przeczytać on line.
Do garnka wlać 2,5 l wody, dodać obrane warzywa i mięso wędzone. Gotować ok. 50 min.
Do gorącego wywaru z wędzonki dodać przyprawy oraz przygotowany zakwas (do smaku)
Jeśli ktoś chce gęsty żurek, można zaprawić zupę 2 łyżami mąki.
Pod koniec gotowania dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Białe kiełbaski podgrzać w wodzie. Mięso z kości wędzonych pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do żuru. Żurek podawać z gotowanym jajkiem, białą kiełbasą i mięsem z wędzonki.
Słowa kluczowe potrawy na Wielkanoc, zakwas na żur, żurek
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!