Go Back
+ servings

Bezglutenowe pierogi gryczane z nadzieniem ziemniaczanym

Bezglutenowe pierogi gryczane to nasza propozycja nie tylko na święta! Smakują rewelacyjnie. Bardzo łatwo przygotujesz je w wersji wegańskiej (wystarczy pominąć ser w nadzieniu).
Autorką przepisu jest Maja Skorupska.
Prep Time 1 hour
Servings 35 sztuk

Składniki
  

Ciasto:

  • 350 g mąki gryczanej + trochę do podsypywania
  • 2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • bardzo ciepła woda tyle, ile ciasto będzie potrzebować

Nadzienie:

  • 7-8 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 100 g serka koziego (opcjonalnie, ale jeśli z niego rezygnujemy, to trzeba dodać dodatkowy ziemniak do farszu)
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie
 

  • Zacznij od ugotowania ziemniaków. Po ugotowaniu ostudź je. W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, przygotuj ciasto.
  • Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól i siemię lniane, wymieszaj, zrób dołek pośrodku, wlej tam olej, a potem kubek ciepłej wody, zamieszaj od środka ku brzegom, potem zagarnij mąkę z brzegów, zacznij zagniatać ciasto.
  • Jeżeli czujesz, że ciasto słabo się klei, dodawaj więcej wody. Ważne, żeby nie zagnieść zbyt twardego ciasta, bo trudno wtedy przyjmuje wodę, lepiej zrobić za luźne i dodawać mąkę.
  • Kiedy zbierzesz ciasto w całość, wyłóż na podsypany mąką blat, wyrabiaj przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię spożywczą, odłóż, żeby odpoczęło.
  • Zrób nadzienie: ziemniaki obierz z łupinek, przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Na patelni rozgrzej oliwę, dobrze wysmaż cebulę, dodaj do niej ziemniaki, wymieszaj, dodaj ser przeciśnięty przez praskę, dobrze dopraw solą i pieprzem.
  • Ciasto rozwałkuj na placek, nie taki cienki jak z mąki pszennej, trochę grubszy, około3 mm, wytnij kółka o średnicy 9-10 cm, nałóż około 1 łyżki nadzienia pośrodku, zlep dobrze brzegi pierogów.
  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucaj po kilka pierogów, gotuj przez 3-4minuty od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową na natłuszczony półmisek, dzięki temu łatwo będzie odlać wodę.
  • Pierogi świetnie smakują ugotowane, ale też odsmażone następnego dnia.
Słowa kluczowe bez glutenu, ciasto na pierogi, gryka, mąka gryczana, pierogi
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!